Prezidentka víta rozhodnutia týkajúce sa nákupov vojenskej techniky, ktoré od začiatku vyvolávali pochybnosti

NETKY.SK • 4 Máj 2020, 08:14 • 2 min
Prezidentka víta rozhodnutia týkajúce sa nákupov vojenskej techniky, ktoré od začiatku vyvolávali pochybnosti

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová víta rozhodnutia týkajúce sa nákupov vojenskej techniky, ktoré od začiatku vyvolávali pochybnosti.

slovakia

left justify in out

Týmito slovami reagoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec na to, že minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) zrušil nákup vozidiel 4x4 a pozastavil nákup vojenských transportérov 8x8.

 

Verejnosť o tom informoval v stredu 29. apríla. Čaputová tiež ocenila otvorenosť, s akou o tom minister komunikoval. Zdôraznila, že Slovensko si musí plniť svoje záväzky voči spojencom v Severoatlantickej aliancii (NATO).

 

Čaká na návrhy
„Prezidentka víta konkrétne rozhodnutia týkajúce sa nákupov, ktoré od začiatku vyvolávali mnohé pochybnosti o ich transparentnosti,“ tlmočil stanovisko hlavy štátu jej hovorca Strižinec.

 

Čaputová podľa neho očakáva, že v dohľadnej dobe minister obrany príde s návrhmi riešení, ktoré zaistia, že ozbrojené sily „konečne dostanú“ to, čo potrebujú na plnenie záväzkov a na zvyšovanie operačnej pripravenosti.

 

Za dôležité prezidentka tiež považuje, „aby aj pri obmedzených finančných zdrojoch ministerstvo obrany dokázalo budúce nákupy realizovať tak, aby nedošlo k ohrozeniu plnenia našich spojeneckých záväzkov, boli úplne transparentné a ekonomicky výhodné“.

Šéf rezortu obrany v stredu informoval, že Slovensko má na stole už dlhšie ponuku od Spojených štátov amerických (USA) na spolufinancovanie modernizácie armády. Pre Slovensko by to podľa neho znamenalo možnosť nakúpiť americkú techniku v hodnote 100 miliónov dolárov, pričom by zaplatilo polovicu výdavkov.

 

„Z informácií od ministra obrany prezidentka vie, že americká ponuka je zatiaľ len v štádiu návrhov a rokovaní. Očakáva, že po konzultáciách s americkou stranou a po posúdení všetkých aspektov príde minister obrany s jej konkrétnou podobou,“ uzavrel Strižinec.

Naď na tlačovej konferencii v stredu oznámil zrušenie projektu obstarania transportérov 4x4. Zároveň ministerstvo pozastavilo nákup transportérov 8x8. Naď tieto obstarávania označil za „manuál“ Slovenskej národnej strany (SNS) na jej správania sa v armáde.

 

„Čo nie je tajné, musí byť verejné,“ povedal ohľadom budúceho smerovania rezortu. Ministerstvo pod jeho vedením stiahlo žalobu na Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorú podalo bývalé vedenie rezortu.

 

„Platili sme pokutu tisíc eur mesačne za to, že sme zmluvu o stíhačkách F-16 nedali ÚVO. To je absurdné,“ dodal minister s tým, že všetky zmluvy, vrátane utajovaných, už úradu poskytli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies