Vlády zneužívajú pandémiu na obmedzovanie slobody tlače

NETKY.SK • 4 Máj 2020, 07:07 • 2 min
Vlády zneužívajú pandémiu na obmedzovanie slobody tlače

BERLÍN - Vlády na celom svete zneužívajú pandémiu nového koronavírusu na obmedzovanie slobody tlače. V nedeľu sa tak pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače 2020 vyjadril Medzinárodný tlačový inštitút (IPI).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Kríza verejného zdravia" podľa IPI umožnila v demokratických aj autokratických štátoch kontrolu médií pod zámienkou "bránenia v šírení dezinformácií".

 

Obžalovanie alebo aj väzenie

Autoritárske režimy podľa organizácie zneužívajú núdzové opatrenia na "ďalšie potláčanie nezávislých médií a kriminalizovanie žurnalistiky".

Organizácia so sídlom vo Viedni zaznamenala za uplynulých dva a pol mesiaca 162 porušení slobody tlače súvisiacich s informovaním o šírení koronavírusu, pričom takmer tretina z nich zahŕňala zatknutie, väznenie alebo obžalovanie novinárov.

Správa vyšla tri dni po tom, ako Medzinárodná federácia novinárov zverejnila prieskum, podľa ktorého sa počas pandémie zhoršili pracovné podmienky novinárov na celom svete, pričom mnohí prišli o prácu a ďalší sa zase stali obeťami útokov na slobodu tlače.

 

 

Dôležitosť slobodných médií
Svetový deň slobody tlače vyhlásila v roku 1993 Organizácia Spojených národov (OSN). Generálny tajomník OSN António Guterres sa pred tým tohtoročným vyjadril, že pandémia ochorenia COVID-19 podčiarkla dôležitosť silných a slobodných médií.

 

 

"Spolu so šírením pandémie sa zároveň šíri aj druhá pandémia dezinformácií, škodlivých rád a šialených konšpiračných teórií," uviedol s tým, že práve médiá ponúkajú protijed - "overené, vedecky a fakticky podložené správy a analýzy".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies