Koniec pracovného týždňa hlási svet tieto čísla nakazených

NETKY.SK • 3 Apríl 2020, 22:15 • 2 min
Koniec pracovného týždňa hlási svet tieto čísla nakazených

Čísla vôbec nevyzerajú dobre. Kedy sa situácia dostane pod kontrolu na celom svete nikto netuší.

slovakia

left justify in out

Nemecko

V Nemecku do piatkového večera zaznamenali viac ako 85.100 prípadov nákazy novým koronavírusom, čo nárast o 5700 za 24 hodín. V krajine za uplynulý deň evidujú ďalších 150 obetí, ochoreniu tak celkovo podľahlo najmenej 1150 ľudí. Informovala o tom tlačová agentúra DPA, ktorá vychádza z posledných údajov zverejnených v priebehu dňa jednotlivými spolkovými krajinami.

 

Najviac zasiahnutými sú spolkové krajiny Bavorsko s vyše 20.900 potvrdenými prípadmi a najmenej 327 mŕtvymi a Severné Porýnie-Vestfálsko s viac ako 18.500 prípadmi a najmenej 24 úmrtiami. DPA dopĺňa, že viacerí Nemci zomreli na infekciu vírusom SARS-CoV-2 v zahraničí. Podobne ako v iných krajinách predpokladajú odborníci vysoký počet nezachytených prípadov aj v Nemecku.

 

 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v príhovore zverejnenom v piatok večer povedala, že najnovšie údaje, ktoré ukazujú spomaľovanie šírenia koronavírusu v krajine, dodávajú "nádej". Podľa jej slov je však ešte príliš skoro na uvoľnenie obmedzení platných pre verejný život.

 

Veľká Británia

Británia hlásila v piatok rekordný počet ďalších úmrtí, až 684, na ochorenie COVID-19 spôsobené novým koronavírusom. O novej každodennej aktualizácii informovala tlačová agentúra AFP.

 

Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom stúpol za predchádzajúcich 24 hodín o 4450.

 

 

"Do piatka 3. apríla do 09.00 h (SELČ) bolo testovaných celkovo 173.784 ľudí, z ktorých 38.168 malo pozitívny výsledok. Žiaľ, z tých ľudí, ktorí boli do štvrtka 2. apríla do 17.00 h v Spojenom kráľovstve hospitalizovaní a pozitívne testovaní, zomrelo 3605 pacientov," uviedlo vo vyhlásení britské ministerstvo zdravotníctva.

 

Taliansko

V Taliansku zaznamenali ďalších 766 úmrtí na nový koronavírus, celkovo je v tejto krajine s najväčším počtom mŕtvych na svete už 14.681 obetí. Informovala o tom v piatok tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie talianskeho Úradu pre civilnú ochranu.

 

Počet nových prípadov nákazy je však už tri týždne počas celoštátne platnej karantény ustálený - za posledný deň ich pribudlo 4585, celkovo ich majú 119.827.

 

Zatiaľ rekordný počet nových prípadov za jeden deň (6557) zaznamenalo Taliansko 21. marca.

 

 

Celkovo sa doposiaľ vyliečilo 19.758 ľudí a hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) bolo 4068 osôb.

 

Lombardsko, epicentrum nákazy, celkovo zaznamenalo 1455 nových pozitívnych prípadov a 351 úmrtí.

 

Španielsko

Španielsko v piatok predstihlo Taliansko v počte potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom a teraz je celosvetovo druhé za USA. Denný počet mŕtvych na COVID-19 však v Španielsku oproti predchádzajúcemu dňu mierne poklesol. Informovala o tom agentúra Reuters. 

 

Celkovo v Španielsku ochoreniu COVID-19 podľahlo 10.935 osôb, čo je hneď za Talianskom, ktoré eviduje 13.915 úmrtí. V piatok v Španielsku zaznamenali 932 smrteľných prípadov. Zatiaľ najvyšší denný nárast počtu mŕtvych Španielsko zaznamenalo vo štvrtok, keď ochoreniu podľahlo 950 ľudí.

 

 

"Nárast počtu prípadov nákazy v súčasnosti predstavuje 7 percent, čo potvrdzuje klesajúci trend," uviedla María José Rallová z ministerstva dopravy, mobility a urbánnej agendy. Pred týždňom zaznamenávali v Španielsku denné nárasty nových prípadov na úrovni 20 percent.

 

Španielsko má celkovo 117.710 potvrdených prípadov COVID-19.

 

USA

Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v americkom štáte New York v piatok prekročil 100.000. S odvolaním sa na vyhlásenie newyorského guvernéra Andrewa Cuoma o tom informovala spravodajská televízia CNN.

 

V štáte New York je aktuálne 102.863 potvrdených prípadov nakazenia koronavírusom, hospitalizovaných je viac ako 14.000 ľudí.

 

Iba za posledných 24 hodín zomrelo v štáte New York ďalších 562 ľudí, čím počet úmrtí stúpol na 2935. Ide o doteraz najvyšší denný prírastok, uviedol Cuomo.

 

 

V snahe bojovať proti nedostatku zdravotníckych pomôcok Cuomo podpísal nariadenie, ktoré štátu umožňuje využívať pľúcne ventilácie a ochranné prostriedky od inštitúcií, ktoré ich v súčasnosti nepoužívajú.

 

Newyorský guvernér už skôr uviedol, že v štáte New York vystačia pľúcne ventilácie pre pacientov s ochorením COVID-19 už len na šesť dní. Okrem toho Cuomo kritizoval, že USA sa v produkcii ochranných prostriedkov musia spoliehať na Čínu.

 

V USA evidujú už viac ako 245.500 prípadov nákazy novým koronavírusom a vyše 6000 úmrtí, uviedla CNN. Jedným z epicentier epidémie v rámci USA je práve štát New York. Nákazu zaznamenali už vo všetkých amerických štátoch a teritóriách, žiadne úmrtie zatiaľ nehlásil len štát Wyoming.

 

Rakúsko

Počet ľudí nakazených novým koronavírusom sa v Rakúsku do piatku zvýšil na 11.348. V krajine evidujú už 168 úmrtí na ochorenie COVID-19, informoval portál OE24.

 

Z ochorenia COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, sa doteraz vyliečilo 2022 osôb, 829 ľudí je v nemocniciach, z toho 245 na oddeleniach intenzívnej starostlivosti.

 

Do štvrtku v krajine otestovali na prítomnosť koronavírusu 92.190 ľudí, uviedlo ministerstvo zdravotníctva. 

Najviac nakazených evidujú v spolkovej krajine Tirolsko (2568). Silno zasiahnuté sú aj Dolné Rakúsko (1775 prípadov) a Horné Rakúsko (1806 prípadov). Vo Viedni bolo doteraz na nový druh koronavírusu pozitívne testovaných 1620 osôb.

 

V Rakúsku zostanú hotely, penzióny či prázdninové byty zatvorené až do 24. apríla. Rozhodlo o tom nariadenie ministerstva zdravotníctva, ktoré tak toto opatrenie v boji proti koronavírusu predĺžilo o ďalšie tri týždne.

 

Ako vyplýva z online prieskumu verejnej mienky Inštitútu pre obchod, predaj a marketing na Univerzite Johannesa Keplera v Linzi, až 47 percentám Rakúšanov chýba v časoch pandémie nakupovanie v obchodoch, ktoré sú aktuálne zatvorené. Prieskumu sa zúčastnilo 1006 osôb vo veku 18-75 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies