Lekári skúmajú, či očkovanie proti TBC pomáha proti koronavírusu

NETKY.SK • 3 Apríl 2020, 18:31 • 2 min
Lekári skúmajú, či očkovanie proti TBC pomáha proti koronavírusu

V krajinách, kde sa povinne očkuje proti tuberkulóze, je menší počet obetí na koronavírus aj menší počet nakazených, uvádza predbežná štúdia zverejnená na serveri pre zdravotnícke vedy MedRxiv, o ktorej informovala agentúra Bloomberg.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zmieňuje pritom správy, že u ľudí očkovaných v detstve proti TBC sa vyvinula širšia ochrana proti chorobám dýchacích ciest.

 

Poznáte všetky neľútostné pandémie v dejinách?

 

Autor štúdie to vysvetľuje na číslach

Lekári v šiestich krajinách preto už začali s testovaním, či podaním vakcíny proti TBC u zdravotníkov v prvej línii a u starších ľudí, znižuje hrozby Covid-19.

 

Experti skúmali úmrtnosť na chorobu Covid-19 v rôznych krajinách s zistili, že v krajinách, kde nie je jednotný prístup a povinná vakcinácia, je obetí viac. Spomenuli predovšetkým USA a Taliansko, kde sa očkovanie proti tuberkulóze len odporúča ohrozeným skupinám ľudí. Tieto krajiny patria k najviac postihnutým.

 

Hlavný autor štúdie Gonzalo Otazu z Newyorského technologického inštitútu si najprv všimol relatívne malého počtu nákaz v Japonsku aj malého počtu obetí v Južnej Kórei. V oboch krajinách je povinné očkovanie proti TBC.

 

 

V Južnej Kórei je aj napriek masívnemu testovaniu 10 000 prípadov nakazených, čo je teda len 19,5 ľudí zo 100-tisíc obyvateľov, v Japonsku iba 2600 nakazených, takže len 1,7 nakazeného na 100-tisíc ľudí.

 

Naopak v Taliansku so 115 000 prípadmi je 192 nakazených na 100-tisíc ľudí.

 

V Číne síce je očkovanie povinné, ale do roku 1976 sa nevykonávalo starostlivo. Povinné je aj v Iráne, ale tam sa s ním začalo až v roku 1984, takže starší ľudia nie sú zaočkovaní, preto tam bol podľa autorov správy vývoj epidémie odlišný.

 

Kedy budeme mať vakcínu proti koronavírusu?

 

Kalmetizácia zrejme posilňuje imunitu
Podľa autorov správy sa u niektorých vakcín vrátane tej proti tuberkulóze prejavuje ochrana aj proti iným patogénom, ako sú mykobaktérie.

 

Zmieňujú testy na myšiach, ktoré ukázali, že sa aktivizuje imunita a zvyšuje sa produkcia cytokínu Il-1B, ktorý hrá významnú úlohu v ochrane organizmu proti vírusom.

 

Pri kalmetizácii sa používajú živé bakteriebakterie Mycobacterium bovis spôsobujúce tuberkulózu hovädzieho dobytka.

 

Expert na nákazlivé choroby v Centre medicíny na univerzite Radboud v Nijmegene Mihai Netea, ktorý sa dlhodobo venoval kalmetizácii, už začal s testami, ako vakcína proti TBC zaberá u zdravotníkov. Kým 200 bolo očkovaných, zvyšných 200 dostalo len placebo.

 

 

Podľa jeho niekoľko desaťročí dlhých výskumov, očkovanie proti tuberkulóze aktivizuje imunitný systém nielen proti jej pôvodcovi Mycobacterium tuberculosis, ale proti všetkým patogénom, napadajúcim organizmus rovnakým spôsobom. "Je to ako by kalmetizácia vytvárala značky pre imunitný systém, ktoré môže využiť neskôr v živote," povedal.

 

Dodal však, že kalmetizácia v žiadnom prípade nie je jediný nástroj na boj s Covid-19, nie je ani jasné, ako zaberá.

 

Spomenul význam testov, izolovanie nakazených a dodržiavanie vzdialenosti medzi ľuďmi na verejnosti.

 

Pretože zatiaľ ešte nie je očkovanie proti Covid-19, má cenu skúmať možnosť, že by včasné očkovanie proti TBC mohlo zlepšiť ochranu proti Covid-19, uviedla imunologička z Torontskej univerzity Eleanor Fishová, ktorá ale hneď dodala: "Čítala som však závery tejto štúdie s neuveriteľnú opatrnosťou."

 

Správa spomína že v Nemecku, Španielsku, vo Francúzsku a vo Veľkej Británii, bolo povinné očkovanie proti TBC, ale pred rokmi sa s ním prestalo.

 

Štúdia však nevysvetľuje rozdiely medzi Nemeckom, Španielskom a Francúzskom, pretože v Nemecku je nakazených výrazne menej a menšie je aj percento obetí z nakazených a ich absolútny počet, zatiaľ čo Španielsko je na tom teraz podobne ako Taliansko. Zmieňuje len, že veľa tiež záleží na kvalite zdravotného systému i spoločenských a kultúrnych noriem a vzoriek.

 

Testy podporuje aj WHO
Svetová zdravotnícka organizácia už uviedla, že je dôležité vedieť, či má kalmetizácia vplyv na počet nakazených. Výskum v tomto smere vedie vedúci výskumu infekčných chorôb na Murdochovom inštitúte v Melbourne Nigel Curtis.

 

 

V Austrálii už zahájili šesťmesačné dobrovoľnícke skúšky, do ktorých sa zapojilo 4000 zdravotníkov. Niektorí sú očkovaní proti TBC a sezónnej chrípke, ďalší len proti sezónnej chrípke.

 

Podobný výskum prebieha aj v Holandsku a plánujú sa aj testy v americkom Bostone. "Potrebujeme myslieť na každý spôsob, ako môžeme ochrániť zdravotníkov. Môže to posilniť imunitný systém, že sa lepšie bráni voči celému spektru infekcií, rôznym vírusom a baktériám," dodal Curtis.

 

Štúdia u malých detí v Južnej Afrike ukázala, že kalmetizácia ponúka nielen ochranu proti tuberkulóze, ale aj proti ďalším detským chorobám, pretože zrejme posilňuje imunitný systém a biele krvinky potom napádajú nešpecifické patogény ešte skôr.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies