Severná Kórea hlási, že v krajine sa nenachádza ani jeden pozitívny prípad

NETKY.SK • 3 Apríl 2020, 07:10 • 2 min
Severná Kórea hlási, že v krajine sa nenachádza ani jeden pozitívny prípad

PCHJONGJANG - KĽDR (Kórejská ľudovo-demokratická republika) nemá žiadny prípad nákazy novým typom koronavírusu, vyhlásil severokórejský vysokopostavený predstaviteľ zdravotníctva, a to napriek hromadiacim sa pochybnostiam zahraničia v čase, keď počet infikovaných dosiahol celosvetovo číslo milión.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Rýchlo zatvorili hranice

Beztak izolovaná a jadrovým arzenálom vyzbrojená Severná Kórea rýchlo uzatvorila svoje hranice po tom, čo smrtiaci vírus po prvý raz zaznamenali v januári v susednej Číne. Pchjongjang tiež zaviedol prísne karanténne opatrenia.

 

img

 

Asi jediní na svete 

Riaditeľ antiepidemického ústavu v KĽDR Pak Mjong-su tvrdí, že úsilie bolo absolútne úspešné. "Ani jediná osoba nebola v našej krajine dosiaľ nakazená novým druhom koronavírusu," uviedol. Takmer každá iná krajina zaznamenala prípady nákazy novým druhom koronavírusu. Odhliadnuc od Číny, Južná Kórea zažila jedno z najhorších skorých prepuknutí choroby COVID-19, ktorú spúšťa daný vírus. Ochorenie si vo svete vyžiadalo už takmer 52 000 mŕtvych.

 

img

 

Vyjadrenie USA

Experti varujú, že KĽDR je vzhľadom na svoj slabý systém zdravotnej starostlivosti mimoriadne zraniteľná voči vírusu. Americký armádny veliteľ v Južnej Kórei generál Robert Abrams vo štvrtok vyhlásil, že tvrdenie Pchjongjangu o absencii prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 je "lživé".

 

"Vychádzajúc zo spravodajských informácií vám môžem povedať, že ide o neprijateľné tvrdenie. KĽDR pristúpila na svojich hraničných priechodoch i vnútri útvarov k drakonickým opatreniam a robí presne to isté, čo všetci ostatní - pokúša za zamedziť šíreniu nákazy," uviedol Abrams.

 

img

 

Svedok zbeh

Prebehlíci obviňujú Pchjongjang z utajovania šíriacej sa epidémie. Jeden z bývalých severokórejských lekárov, ktorý utiekol do Južnej Kórey sa pred médiami vyjadril nasledovne: "V KĽDR dochádza k mnohým úmrtiam, ale úrady vyhlasujú, že nejde o prípady súvisiace s koronavírusom."

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona