Tlačené a digitálne médiá žiadajú o pomoc ministerstvo kultúry

NETKY.SK • 3 Apríl 2020, 15:48 • 2 min
Tlačené a digitálne médiá žiadajú o pomoc ministerstvo kultúry

BRATISLAVA – Tlačené a digitálne médiá zaznamenali 40 percentný pokles predaja a enormný prepad reklamy. Pre agentúru to uviedla Eva Pauliaková, výkonná riaditeľka Asociácie tlačených a digitálnych médií.

slovakia

left justify in out

Ako dodala, obrátili sa preto so žiadosťou o podporu médií na ministerku kultúry Natáliu Milanovú aj ministra financií Eduarda Hegera (obaja OĽaNO). 

 

Pripojili aj prehľad situácie v ostatných členských krajinách EÚ

Ako zdôrazňuje aj člen Tlačovo-digitálnej rady SR Pavol Múdry, ministerstvo kultúry je prvým bodom kontaktu pre médiá, preto by práve tento rezort mal apelovať na vládu, aby riešila, ako im pomôcť.


Podľa Evy Pauliakovej by mohlo médiám pomôcť zníženie DPH na časopisy a e-predplatné z aktuálnych 20 percent minimálne na úroveň denníkov a kníh, teda 10 percent. Zdôraznila pritom, že Slovensko má spomedzi krajín Európskej únie (EÚ) najvyššiu DPH na tlač. Preto k žiadosti ministrom pripojili aj prehľad situácie v ostatných členských krajinách EÚ, podľa ktorého viaceré štáty smerujú k nula percentnému DPH a rozdielne tarify pre denníky a časopisy sa viac-menej až na jednu výnimku nevyskytujú.

„Žiadame tiež o vyňatie novín a časopisov z platieb do recyklačného fondu. Obdobne ako je to v ostatných krajinách EÚ a na Slovensku pri knihách, keďže riešenie vidíme vo vlastnom systéme zberných dvorov,“ povedala Paulíková.

 

img

 

Premiér by mal zvážiť prerozdelenie
Podľa nej by médiám pomohla aj možnosť odkladu platieb sociálneho a zdravotného poistenia, DPH a zároveň vytvorenie fondu na podporu žurnalistiky – udržania pracovných miest a tým aj informovania verejnosti o aktuálnom dianí. V súčasnosti dochádza k prepúšťaniu zamestnancov vo viacerých redakciách a k ohrozeniu systému distribúcie a predaja.

Pavol Múdry zase hovorí, že premiér Igor Matovič by mal zvážiť, či pôvodne plánovaných desať miliónov eur ročne pre investigatívnych novinárov neprerozdelí všetkým médiám, ktoré sa v súvislosti s koronavírusom ocitli v kríze.

 

Koronakríza zasiahla aj médiá, ktoré prosia čitateľov o pomoc

 

Zdôrazňuje, že médiá trápi pokles inzercie a v prípade tlačených médií aj pokles predaja. Myslí si však, že by mohli prežívať vďaka prípadnému záujmu čitateľov o predplatné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies