Z aplikácie Zoom unikajú osobné dáta užívateľov, na čo si dávať pozor?

NETKY.SK • 3 Apríl 2020, 13:15 • 2 min
Z aplikácie Zoom unikajú osobné dáta užívateľov, na čo si dávať pozor?

Zoom je program, vďaka ktorému dokáže viac ľudí viesť spoločný rozhovor skrz internet. Počas pandémie koronavírusu sa na Slovensku využíva najmä online štúdium. Podľa najnovších informácií však z tohto softvéru unikajú súkromné dáta užívateľov.

slovakia

left justify in out

Keďže je väčšina slovenských škôl zatvorená, ich vedenie muselo prísť so spôsobom, ako naďalej pokračovať vo vyučovaní. Väčšina z nich využíva program Zoom, kde učiteľ môže viesť videohovor so svojimi študentmi. Tento spôsob vyučovania na diaľku momentálne využívajú základné, stredné ale aj vysoké školy po celom svete, ale aj niektoré firmy. 

 

Únik dát

Zoom mal už v minulosti problém s ilegálnym zdieľaním dát s Facebookom. Teraz čelí však ďalšiemu škandálu. Tento týždeň vyšlo najavo, že došlo k úniku osobných údajov tisícov používateľov, konkrétne ich emailovej adresy, mena, profilovej fotografie a statusu. Tieto informácie postačujú na to, aby používateľovi prichádzali nechcené videohovory od cudzích ľudí, ktorí tieto dáta získali. Tiež sa môže rozšíriť aj váš zoznam kontaktov o osoby, ktoré vôbec nepoznáte.

 

img

Zoznam vašich kontaktov sa môže rozšíriť o ľudí, ktorých vôbec nepoznáte 

 

Komu môžu dáta ukradnúť?

Najjednoduchšie je to vysvetliť na príklade. Ak vaša firma, škola, alebo organizácia vlastní webovú stránku napríklad www.firma123.sk, pravdepodobne priradí svojim zamestnanom jedinečné emailové adresy. Tie môžu mať formu napríklad menozamestnanca@firma123.sk. Ak sa skrz takýto účet prihlásite do program Zoom, môže dojsť k úniku citlivých dát. Ak však používate bežného poskytovateľa emailových účtov ako je napríklad Gmail a pod., k úniku dát nedochádza.

 

"Ak sa registrujete pomocou neštandardného poskytovateľa ( nie pomocou Gmailu, Hotmailu, Yahoo atď.), získate prehľad o všetkých prihlásených používateľoch tohto poskytovateľa. Ich celé mená, e-mailové adresy, profilové obrázky a ich status. A môžete im videohovorom," vysvetľuje pre portál Techspot Barend Gehrels, holandský používateľ Zoomu.

 

img

 

Problém so spracovaním URL adries

Okrem úniku osobných údajov má Zoom problémy aj s URL adresami. Problém vznikol z dôvodu spôsobu, akým Zoom spracováva adresy URL v skupinových chatoch. Každá odoslaná / prijatá URL adresa prevedie na hypertextový odkaz. Toto môže byť aj zneužité, keďže cudzie osoby môžu s vami zdieľať odkazy, vďaka ktorým dokážu získať vaše prihlasovacie údaje aj do vášho Windowsu. Toto je z dôvodu, že ako užívateľ ste prihlásený do Windowsu cez doménu organizácie a všetky prihlasovacie mená a heslá sú prepojené.  Zoom momentálne pracuje na týchto problémoch, avšak užívateľom neodporúča otvárať linky, ktoré im zašlú neznámi ľudia.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies