Slovenskí vojenskí lekári testujú obyvateľov rómskych osád

NETKY.SK • 3 Apríl 2020, 18:00 • 2 min
Slovenskí vojenskí lekári testujú obyvateľov rómskych osád

V piatok začalo testovanie obyvateľov rómskej osady v obci Jarovnice na východe Slovenska na nový koronavírus SARS-CoV-2 spôsobujúci chorobu Covid-19. Vojenskí lekári budú postupne testovať obyvateľov 33 rómskych osád po celom Slovensku.

slovakia

left justify in out

Podľa TV Markíza prebiehalo testovanie tak, že na určené miesto pri futbalovom ihrisku pristupovali obyvatelia osady po dvoch. "Boli disciplinovaní a celý priebeh koordinovali terénni pracovníci. Na mieste boli aj vojaci," uviedla televízia.

 

Niektorí sa vrátiili aj zo zahraničia

V obci Jarovnice je najväčšia rómska osada v krajine. Obec má 7100 obyvateľov a 6000 z nich žije v spomínanej osade. Starosta obce Florián Giňa hovorí, že sa testujú predovšetkým ľudia, ktorí sa v poslednom období vrátili zo zahraničia, kde pracovali.

 

"Takých ľudí máme 38, z toho osem v nerómskej časti. Títo ľudia pracovali väčšinou v Anglicku, Rakúsku, Nemecku a v Česku," uviedol Giňa.

 

img

Náčelník generálneho štábu OS SR generál Daniel Zmeko

 

Niektorí robia problémy
Starosta chce vyčleniť jednu zo škôl, ako karanténne miesto, kam budú umiestnení prípadní pozitívne testovaní obyvatelia. Giňa hovorí, že väčšina nosí rúška, ale sú aj takí, ktorí sa podľa jeho slov cítia byť nesmrteľní.

 

Nechceli zaťažovať zdravotníkov z nemocníc

Slovenský europoslanec rómskeho pôvodu a bývalý splnomocnenec vlády pre rómsku komunitu Peter Pollák pripustil, že ak bežne jeden obyvateľ infikovaný koronavírusom môže v priemere nakaziť 1,65 človeka, v prípade rómskych osád sa tento koeficient dostal až na číslo 20. V osadách totiž žijú ľudia v horších hygienických podmienkach.

 

img

Starosta obce Jarovnice Florián Giňa

 

Slovenský premiér Igor Matovič, ktorý testovanie nariadil, zdôraznil, že asistencia armády pri testovaní nie je demonštráciou sily, ale vláda nechcela zaťažovať zdravotníkov z nemocníc a ozbrojené sily boli pripravené podať pomocnú ruku.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies