Putin nariadil občanom, aby do konca apríla nechodili do práce

NETKY.SK • 2 Apríl 2020, 17:08 • 2 min
Putin nariadil občanom, aby do konca apríla nechodili do práce

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin nariadil vo štvrtok občanom, aby nechodili do práce až do konca apríla. Cieľom je spomaliť šírenie koronavírusu. Správu priniesli agentúry DPA a TASS.

slovakia

left justify in out

Putin to oznámil v televíznom prejave

"Stále sme, v Rusku ani vo svete, neprekonali vrchol epidémie. Z toho dôvodu som sa rozhodol predĺžiť pracovné voľno až do konca mesiaca, teda do 30. apríla," vyhlásil Putin.

 

Prezident zdôraznil, že všetci pracovníci budú po obdobie núteného voľna naďalej platení.

 

Opatrenie platí pre všetkých občanov, ktorých práca nie je považovaná za životne dôležitú pre chod krajiny.

 

Putin takisto uviedol, že subjekty Ruskej federácie dostanú možnosť vybrať si vlastný spôsob, ako s pandémiou bojovať.

 

Rusko už pre pandémiu koronavírusu zavrelo nákupné strediská, reštaurácie i väčšie parky v Moskve. Otvorené zostali iba supermarkety a lekárne. Fungujú tiež niektoré štátne služby. Rusko takisto uzavrelo hranice a pozastavilo dopravu cez všetky hraničné priechody.

 

Obyvatelia Moskvy, ktorá je epicentrom pandémie v Rusku, môžu svoje domovy opúšťať iba v nevyhnutných prípadoch.

 

 

Obmedzenie pohybu platí pre viac ako polovicu obyvateľov Zeme

Viac ako 3,9 miliardy ľudí ich vlády vyzvali alebo im nariadili, aby zostali doma v dôsledku pandémie koronavírusu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

 

Povinné alebo odporúčané obmedzenie pohybu platí vo viac ako 90 krajinách sveta. Najnovšie sa na tento zoznam pridali Thajsko, kde bude obmedzenie pohybu platiť od piatka, Sierra Leone a Togo.

 

V Spojených štátoch úrady nariadili zostať doma približne 65 percentám obyvateľov. Najľudnatejšou krajinou, v ktorej platí obmedzenie pohybu, je India.

 

Vírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19, sa na celom svete nakazilo už viac ako 960.000 ľudí. Chorobe podľahlo takmer 50.000 nakazených, vyliečilo sa z nej viac ako 200.000 pacientov.

 

Prípady nákazy hlásia už takmer všetky krajiny sveta. Podľa univerzity Johna Hopkinsa v americkom Baltimore výskyt vírusu dosiaľ nepotvrdili v Severnej Kórei, Jemene, Turkménsku či Južnom Sudáne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona