Futbalistom na starom kontinente znižujú platy, Juhoameričania však uvažujú inak

NETKY.SK • 3 Apríl 2020, 09:50 • 2 min
Futbalistom na starom kontinente znižujú platy, Juhoameričania však uvažujú inak

SAO PAULO - Počas pauzy spôsobenej pandémiou koronavírusu futbalisti naprieč celou Európou postupne pristupujú na krátenie odmien od svojich klubov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podmienky sú rozdielne 

Miestami sa tu nájdu výnimky, no hráči futbalu v Južnej Amerike bojujú o svoje platy omnoho tvrdšie a nechcú sa vzdať svoji peňazí. Na druhej strane je pravda, že futbalisti na tomto kontinente väčšinou zarábajú menej ako ich európski kolegovia.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Cristiano Ronaldo (@cristiano),

 

Zatiaľ len rokovania
V Brazílii a Argentíne zatiaľ hráči poberajú plnú mzdu napriek kráteniu platov pre ostatných zamestnancov klubov vrátane realizačných tímov. Vyjednávania medzi asociáciou klubov a hráčskou úniou zatiaľ viedli do slepej uličky. Kapitáni jednotlivých tímov teraz rokujú so zástupcami svojich klubov, no tieto debaty môžu byť poriadne dlhé a tiež nie je zaručený ich výsledok.

 

Pocit krivdy (Brazília)

Elitné kluby v Brazílii čelia veľkým stratám, keďže postupne prichádzajú o sponzorov a ich dlhy narastajú. Organizácie by chceli krátiť hráčom platy o 25 percent do skončenia pandémie, ale hráči nesúhlasia. Dôvodom je najmä fakt, že futbalisti v tejto krajine nezriedka dostávajú svoje peniaze výrazne po termíne splatnosti, preto požiadali Brazílsku futbalovú konfederáciu o zásah. "Nemyslím si, že existuje dôvod na znižovanie platov. Prestali sme hrať, pretože sme museli, nie preto, že sme chceli," vyjadril sa obranca Guilherme Arana z klubu Atlético Mineiro.

 

img

 

Šetrenie na úkor hráčov (Argentína)
V Argentíne je približne 4000 profesionálnych futbalistov a futbalistiek. Ani tam neprišlo ku kráteniu platov a zatiaľ také odporúčanie nedala ani národná federácia. "Zástupcovia klubov len hľadajú dôvody, ako ospravedlniť svoje zlé manažérske rozhodnutia. Chcú šetriť na úkor hráčov," myslí si zástupca hráčov Sérgio Marchi.

 

Aj tvrdšie podmienky 

V Kolumbii či Uruguaji už prišlo k šetreniu. Niektoré kluby dočasne suspendovali časti svojich kádrov, iné znížili hráčom platy bez predchádzajúcej dohody. Otázne je, aký to bude mať dopad na vzťahy medzi klubmi a futbalistami. V Uruguaji tiež pristúpili k uvoľneniu reprezentačného trénera Oscara Tabáreza.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Sivas (@o_sivas_),

 

Peru ide príkladom
V klube Alianza Lima súhlasili bez problémov s krátením platov, aby mohli svoje financie poberať ďalší zamestnanci klubu s výrazne nižšími príjmami. "Nebolo nad čím rozmýšľať, klubu sme chceli pomôcť. Netušíme, kedy sa toto všetko skončí, aj my sa asi dostaneme do ekonomických problémov. Teraz však máme možnosť podať pomocnú ruku a aj sme tak urobili," uviedol brankár Leao Butrón.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies