Koronavírus si vyžiadal v USA 1169 mŕtvych, ide o najviac obetí za jeden deň na svete

NETKY.SK • 3 Apríl 2020, 11:11 • 2 min
Koronavírus si vyžiadal v USA 1169 mŕtvych, ide o najviac obetí za jeden deň na svete

Nový koronavírus si v Spojených štátoch vyžiadal za posledných 24 hodín 1169 mŕtvych. Správu uverejnila Univerzita Johna Hopkinsa. Epicentrum nákazy je New York, kde nie je dostatok ochranných prostriedkov ani pľúcnych ventilátorov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ide o dosiaľ najvyšší počet obetí koronavírusu za jeden deň spomedzi všetkých krajín sveta od začiatku globálnej pandémie.

Celkový počet obetí ochorenia COVID-19, ktorého pôvodcom je nový koronavírus SARS-CoV-2, tak v USA stúpol na 5926.

 

V USA je nakazených viac ako 243.000 ľudí

Počet nových prípadov ochorenia COVID-19 stúpol za posledných 24 hodín o viac ako 30.000 - na vyše 243.000. To je zhruba štvrtina z vyše milióna prípadov nahlásených na celom svete.

 

Podľa Trumpa testuje USA najviac zo všetkých

V USA sa uskutočnilo viac ako 1,3 milióna testov na COVID-19, uviedol vo štvrtok na tlačovej konferencii v Bielom dome viceprezident Mike Pence. "Teraz robíme denne vyše 100.000 testov na koronavírus," povedal na rovnakej tlačovej konferencii prezident Donald Trump. Dodal, že "je to viac ako v ktorejkoľvek inej krajine na svete"Podľa prognóz Bieleho domu tento vírus zabije v USA pravdepodobne 100.000 až 240.000 ľudí. Podobne ako v iných krajinách, aj v USA sa snažia pomôcť všetci, ktorí majú na to prostriedky. 

 

 

Situácia v New Yorku sa zhoršuje

Starosta New Yorku Bill de Blasio vyzval obyvateľov mesta, aby si zakrývali svoje tváre, keď sú vonku, a pomohli tak zastaviť šírenie vírusu. "Môže to byť šál. Mohlo by to byť niečo, čo si vytvoríte doma. Môže to byť šatka," vyjadril sa.

Bill de Blasio však zdôraznil, že chirurgické masky by ľudia nemali používať, pretože ich potrebujú zdravotnícki pracovníci. New York je v rámci USA epicentrom ochorenia COVID-19, ktoré je spôsobené koronavírusom SARS-CoV-2. Podľa úradu starostu mesto zaznamenalo takmer 50.000 potvrdených prípadov nákazy vrátane 1562 úmrtí.

 

img

Prázdne ulice New Yorku

 

New York má pľúcne ventilátory už len na šesť dní

V americkom štáte New York vystačia pľúcne ventilácie pre pacientov s ochorením COVID-19 už len na šesť dní. Uviedol to vo štvrtok newyorský guvernér Andrew Cuomo. Štát New York má podľa Cuoma k dispozícii ešte približne 2200 voľných pľúcnych ventilácií, no každý deň pribúda zhruba 350 nových pacientov, ktorí ich potrebujú. Uvedené množstvo pľúcnych ventilátorov tak miestnym nemocniciam vystačí už iba na 6 dní.

 

"Je jedno, či dosiahneme vrchol epidémie teraz, alebo sa počet chorých ešte zvýši... stále budeme mať problém s ventiláciami," povedal Cuomo. Zdôraznil tiež, že dobre zaplatí každému výrobcovi, ktorý pre štát New York vyrobí a dodá ochranné prostriedky ako rúška, respirátory, rukavice či plášte. Tých je totiž nedostatok aj pre pracovníkov v prvej línii. Internetom sa šíria rôzne videá zdravotných pracovníkov, ktorí prosia o pomoc. Americká zdravotná sestra dala výpoveď po tom, ako bola nútená pracovať na oddelení, kde liečia ľudí nakazených koronavírusom. Podľa jej slov nedostali žiadne ochranné prostriedky a nemôže riskovať zdravie svojej rodiny. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Feminist ♀ (@feminist),

 

Ochranné prostriedky musia kupovať od Číňanov

Okrem toho Cuomo kritizoval, že USA sa v produkcii ochranných prostriedkov musí spoliehať na Čínu. "Mnohé z týchto výrobkov bolo vyrábaných v Číne, od ktorej ich teraz musia všetci nakupovať," dodal. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies