Srbská novinárka informovala o chaose v zdravotníctve, zadržala ju polícia

NETKY.SK • 2 Apríl 2020, 14:30 • 2 min
Srbská novinárka informovala o chaose v zdravotníctve, zadržala ju polícia

V srbskom Novom Sade v stredu polícia zatkla a vypočúvala novinárku po tom, ako informovala o nedostatku ochranných prostriedkov, ktoré majú k dispozícii srbskí zdravotníci, a popísala podľa nej chaotickú situáciu v jednej zo srbských nemocníc.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Novinárka mala poburovať verejnosť

Podľa srbských úradov tým "poškodila obraz tejto zdravotníckej organizácie" a dopustila sa tiež "poburovania verejnosti". Novinárke Ana Lalič, ktorá píše pre srbský spravodajský portál Nova.rs, po zatknutí prehľadali bydlisko a zabavili jej notebook a dva mobily.

 

img

Ana Lalič

 

V Srbsku mohli o víruse informovať len určité skupiny
Po sťažnostiach zo strany novinárskej obce Lalič nakoniec vo štvrtok prepustili a srbská premiérka Ana Brnabič navyše prisľúbila, že vláda zruší platnosť vládnej vyhlášky, podľa ktorej môžu o vládnych opatreniach v boji proti šíreniu koronavírusu informovať iba oficiálni predstavitelia vlády či zdravotníckeho systému. Práve na základe tejto vyhlášky, ktorej prijatie vláda odôvodňovala snahou zakročiť proti šíreniu falošných správ, totiž novinárku zatkli.

 

img
 

Príbeh novinárky Lalič

Novinárka Ana Lalič bola zatknutá policajtmi v stredu 1. apríla. V cele predbežného zadržania ju mali držať 48 hodín, no nakoniec ju pustili na druhý deň. Lalič vo svojom článku kritizovala stav nemocnice vo Vojvodine. Písala najmä o nedostatku ochranných materiálov pre zdravotné sestry.  Lalič tiež tvrdila, že sa snažila dostať informácie od nemocnice, no vedenie jej otázky odognorovalo. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies