Holandskí lekári volajú seniorom, či nechajú lôžko mladším

NETKY.SK • 2 Apríl 2020, 16:31 • 2 min
Holandskí lekári volajú seniorom, či nechajú lôžko mladším

Holandskí praktickí lekári obvolávajú svojich starších pacientov s otázkou, či by boli ochotní podstúpiť riziko úmrtia na koronavírus doma a prenechali tak nemocničné lôžko pacientom, ktorí majú väčšie šance na prežitie. Napísal to holandský Volkskrant.

slovakia

left justify in out

Bianca Buurmanová, profesorka z oddelenia akútnej starostlivosti o seniorov amsterdamskej kliniky UMC, odôvodnila nutnosť telefonického dopytovania slovami, že pre tak závažné témy je síce dôležitý osobný kontakt, avšak teraz už nezostáva iná možnosť.

 

Holandské úrady medzitým začali prispôsobovať niektoré haly kultúrneho areálu Ahoy v Rotterdame na provizórnu kliniku pre pacientov s koronavírusom.

 

V máji sa tu mal uskutočniť 65. ročník súťaže Veľkej ceny Eurovízie, kvôli epidémii koronavírusu bol ale zrušený.

 

 

Prijaté opatrenia u nich fungujú

Opatrenia, ktoré prijala holandská vláda na obmedzenie šírenia nového koronavírusu, viedli k zníženiu miery infekcie na polovicu oproti stavu pred ich zavedením. Vláda minulý mesiac zatvorila všetky školy, reštaurácie a bary. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters.

 

"Zdá sa, že opatrenia fungujú. Teraz je veľmi dôležité, aby sme v nich pokračovali. Pri tomto tempe sa infekcia pomaly zníži. To však neznamená, že môžeme zmierniť naše opatrenia, pretože potom by sa miera infikovaných opäť zvýšila," povedal vedúci Holandského inštitútu verejného zdravia Jaap van Dissel.

 

Napriek nízkej miere infekcie by podľa Van Dissela mal počet pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti v nasledujúcich týždňoch naďalej prudko rásť a na konci mesiaca môže dosiahnuť vrchol okolo 2400 pacientov.

V Holandsku na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus, zomrelo dosiaľ 1173 ľudí, z nich 134 za posledný deň, vyplýva zo stredajších údajov zverejnených úradmi. Počet potvrdených prípadov nákazy vzrástol o 1019 na 13.614.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona