Na nových eurobankovkách sa môžu objaviť kultúrne motívy alebo európske rieky či vtáky

NETKY.SK • 1 December 2023, 11:53 • 2 min
Na nových eurobankovkách sa môžu objaviť kultúrne motívy alebo európske rieky či vtáky

BRATISLAVA - Architektúru, ktorá je už viac ako dve desaťročia hlavným motívom na eurobankovkách, o niekoľko rokov nahradia nové témy. Rada guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) rozhodla, že to bude buď európska kultúra, alebo rieky a vtáky.

slovakia

left justify in out

Tri dominantné témy

Rozhodnutie síce urobil vrcholný orgán Európskej centrálnej banky (ECB), no pri výbere zobral do úvahy výsledky prieskumu realizovaného v krajinách eurozóny v lete tohto roku. Výsledkom bolo, že 21 % respondentov si vybralo tému európskej kultúry, 18 % opýtaných zvolilo európske rieky a 17 % dalo hlas tematike vtáctva. Do hlasovania sa zapojilo presne 23 377 Európanov.

 

Rovnaký prieskum zrealizovala ECB v rovnakom čase aj online a získala 365-tisíc odpovedí. Výsledok bol rovnaký ako pri „fyzickom“ prieskume. Rada guvernérov ECB vlastne urobila len jeden zásah do výsledkov ľudového hlasovania, keď spojila tému riek a vtáctva do jednej spoločnej.

Otázka niekoľkých rokov

„Veľmi nás teší vysoká účasť na našom online prieskume,“ uviedla prezidentka ECB Christine Lagardová. „Obidve vybrané témy majú spoločnú myšlienku spájania Európy a Európanov, ktorá plne zodpovedá nášmu cieľu zabezpečiť, aby sa s bankovkami dokázali lepšie stotožniť ľudia všetkých vekových a spoločenských skupín,“ dodala.


Rada guvernérov sa rozhodla zriadiť poradnú skupinu, ktorá má do konca roka 2024 pre vybrané témy navrhnúť vhodné motívy. Následne sa uskutoční výberové konanie na návrh nových bankoviek a občania Európy budú môcť k možnostiam návrhov opäť vyjadriť svoj názor.

Očakáva sa, že rozhodnutie o konečnom návrhu a o čase výroby a vydania nových bankoviek ECB prijme v roku 2026. Po prijatí tohto rozhodnutia však ešte potrvá niekoľko rokov, než sa prvé bankovky podarí dostať do obehu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: FinReport / ECB, Foto: Freepik (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies