Bývanie osamote: Ako to zvládnuť keď vám chýba spoločnosť?

NETKY.SK • 1 December 2023, 17:55 • 2 min
Bývanie osamote: Ako to zvládnuť keď vám chýba spoločnosť?

Ľudia, ktorí žijú sami, patria medzi skupiny s najvyšším rizikom osamelosti podľa poradenstva amerického generálneho chirurga. Je to možno preto, že pre niektorých ľudí môže život osamote viesť k menšiemu počtu príležitostí na zmysluplné spojenie s ostatnými.

slovakia

left justify in out

Prinášame spôsoby ako znížiť riziko depresie, ak žijete sami po odlúčení alebo z vlastnej vôle. Takisto aj spôsoby ako si vychutnať benefity vašej situácie.

Osamelosť? Pozor na duševné zdravie

Ľudia od prírody túžia po sociálnej interakcii. Štúdie ukazujú , že mnohí z nás nevyhnutne trpia, ak táto interakcia klesá alebo sa stratí, a to môže u niektorých ľudí viesť k depresii.
Ak prežívate pocity smútku a osamelosti v dôsledku izolácie, najmä ak žijete sami, je dôležité tieto pocity riešiť, aby neviedli k depresii.

Štúdia publikovaná v novembri 2022 v časopise Frontiers in Public Health , v ktorej vedci skúmali viac ako 120 000 ľudí na Taiwane, ukázala, že ľudia, ktorí žili sami, mali väčšiu pravdepodobnosť problémov s duševným zdravím, ako je klinická depresia, než tí, ktorí nežili sami. Týkalo sa to najmä ľudí, ktorí žili sami v dôsledku odlúčenia, rozvodu alebo smrti manželského partnera. Tento efekt straty sociálneho spojenia bol tiež veľmi jasný počas pandémie COVID-19 – viaceré štúdie ukázali, že miera depresie a iných problémov duševného zdravia sa zvýšila, keď ľudia museli byť dlhodobo izolovaní, aby sa znížilo šírenie vírusu.

Ľudia, ktorí žijú sami, patria medzi skupiny s najvyšším rizikom osamelosti podľa poradenstva amerického generálneho chirurga. Je to možno preto, že pre niektorých ľudí môže život osamote viesť k menšiemu počtu príležitostí na zmysluplné spojenie s ostatnými.

 Trávte čas mimo domova

Je dôležité pravidelne vychádzať z domu, najmä ak pracujete z domu. Zdá sa, že časté zmysluplné sociálne interakcie chránia pred každodennou depresívnou náladou a osamelosťou, podľa štúdie publikovanej v októbri 2021 v Journal of Social and Personal Relationships.

Robte veci, ktoré vám robia radosť

Či už radi maľujete, kreslíte, píšete alebo šijete, nájdite si čas a venujte sa svojim obľúbeným zábavám. Urobiť si čas robiť veci, ktoré máte radi, v týchto neistých časoch vzbudí radosť.

Pokúste sa zamerať na to pozitívne

Posun myslenia sa oveľa ľahšie povie, ako urobí, ale môže vám poskytnúť potrebnú náladu. Podľa predchádzajúcich štúdií sa zistilo, že pozitívne myslenie fyzicky zlepšuje naše zdravie a zároveň nám ponúka lepšiu kvalitu života. 

Neviete, čo robiť? Keď sa nabudúce budete cítiť osamelo, prečo si nenapísať zoznam pozitívnych vecí, ktoré sa okolo vás dejú. Vezmite kus papiera, zapíšte si ho a pripnite ho tam, kde ho pravdepodobne uvidíte počas dňa (napríklad dvere chladničky). Malé pripomienky, ako sú tieto, slúžia veľkému účelu, pretože nám pomáhajú nájsť radosť v ťažkých podmienkach.

Rozvíjajte vzťah k sebe 

Byť sám vám dáva šancu pestovať svoj vzťah so sebou samým. Nie vždy je to však jednoduché. Môžete to urobiť napríklad tak, že budete premýšľať alebo si zapisovať do denníka svoje dobré hodnoty, záľuby či aktuálne emócie, ktoré prežívate.

Naučte sa niečo nové

Prevezmite iniciatívu absorbovať a učiť sa nové informácie alebo si precvičiť nejakú zručnosť, keď ste sami. Môže to zahŕňať zapojenie sa do činností, ktoré si vyžadujú výkonné funkčné schopnosti, ako je zameranie, ako je čítanie alebo tvorba.

Zvážte, či by ste neurobili niečo iné ako zvyčajne: toto je skvelý čas vyskúšať niečo nové alebo absolvovať lekciu prostredníctvom videí či kníh.

Trávte čas v prírode 

Rozsiahla štúdia z roku 2019 zistila, že ľudia, ktorí strávili aspoň dve hodiny v prírode počas týždňa, mali oveľa väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať lepší pocit pohody a zdravia ako tí, ktorí vonku netrávia čas. 

Choďte na dlhú prechádzku, čítajte si v parku alebo si len tak sadnite von.

Cvičte si vďačnosť

Je príliš ľahké nechať sa prichytiť a sústrediť sa na to, čo nemáte.

Vytváranie zoznamov vďačnosti a ich čítanie nahlas pred zrkadlom by mohlo pomôcť zamerať sa na viaceré zmyslové centrá v mozgu, aby sa maximalizovali výhody tejto aktivity.

Zdroje:

https://www.everydayhealth.com/emotional-health/depression/avoid-feeling-depressed-while-living-alone/

https://www.housebeautiful.com/uk/lifestyle/a32865171/loneliness-living-alone/

https://www.insider.com/guides/health/mental-health/how-to-be-happy-alone

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: wearesololiving.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies