História jednej z najobľúbenejších liehovín: Prečítajte si o výrobe vodky, ktorá sa zo zdravotníctva dostala priamo do svetových barov

NETKY.SK • 1 December 2023, 19:26 • 2 min
História jednej z najobľúbenejších liehovín: Prečítajte si o výrobe vodky, ktorá sa zo zdravotníctva dostala priamo do svetových barov

Vodka je najpredávanejšou liehovinou všade na svete. Spočiatku bola len nekvalitný likér. Postupom času liehovary zdokonalili svoje výrobné procesy, aby vylepšili svoje remeslo. Nakoniec liehovarníci začali prechádzať vodku cez uhlíkové filtre. Tým sa im podarilo odstrániť všetky nečistoty. Kedysi sa často používala na liečebné účely a sterilizáciu, no od tej doby sa jej výroba naozaj zlepšila.

slovakia

left justify in out

Vodka má rozsiahlu históriu v nápojovom a potravinárskom priemysle. Rovnako ako mnoho iných druhov alkoholu, ako je whisky a rum, geografia zohráva významnú úlohu. V skutočnosti je to dôvod, prečo mnohé značky whisky zahŕňajú svoj región do názvu. Poloha môže rozlíšiť jedinečné atribúty, ktoré môžu viesť k rôznym príchutiam, vôňam a konzistenciám. Rôzne európske národy a Spojené štáty urobili množstvo úprav vodky.

Názov „vodka“ pochádza z ruského slova „voda“, čo sa jednoducho prekladá ako voda – v Poľsku bola vodka zastrešujúcim pojmom, ktorý označoval akýkoľvek číry tekutý destilát.

Pôvod vodky je zahalený rúškom tajomstva a búrlivo sa o ňom diskutuje, najmä medzi Ruskom a Poľskom, pričom obe majú silné kultúrne väzby na svoj národný nápoj.

História vodky v Európe

Rusko a Poľsko boli prvé krajiny, ktoré vyrábali vodku. Prvý recept bol vyrobený v Rusku koncom 9. storočia. Hoci historici majú záznamy, že sa to stalo, nezdá sa, že by destilácia bola prebiehajúci proces. V roku 1174 sa v malom meste Khylnovsk zrodil prvý ruský liehovar. 

Poľsko bolo technicky prvou krajinou, ktorá vyrobila vodku, ale bola dosť odlišná od toho, čo spotrebitelia kupujú dnes. 

Európska únia klasifikuje vodku ako likér s minimálnym ABV (alcohol by volume) aspoň 37,5 percent. Je vhodné vedieť, koľko alkoholu je v alkohole, ktorý pijete

História vodky v Amerike  

Počas prvej svetovej vojny bola vodka zavedená do Spojených štátov. Spotreba sa stala hlavným prúdom po prvýkrát mimo východnej Európy. Americkí vojaci prispeli k jeho sláve v 30. rokoch 20. storočia a vodka sa stala obľúbenou počas druhej svetovej vojny. 

Akonáhle sa vodka stala populárnou v západných krajinách, už nebola exkluzívna len v Rusku a Poľsku. V skutočnosti väčšinu jej výroby prevzali Spojené štáty. Americké liehovary sú zodpovedné za jedinečné štýly vodky, pretože ako prvé použili iné fermentačné látky, ako je kukurica a zemiaky

V roku 1930 bola vodka prvýkrát uvedená v knihe receptov. Autor Harry Craddock vydal knihu The Savoy Cocktail Book , ktorá obsahovala recepty na množstvo koktailov. Stále je to jedna z najlepších kníh s receptami na koktaily a je zdrojom inšpirácie pre gastro nadšencov po celom svete

V Spojených štátoch musí mať vodka aspoň 40 percent ABV (alcohol by volume).

Vodka je najpredávanejšou liehovinou všade na svete. Destiluje sa z fermentovaných látok, ako je kukurica, zemiaky, obilniny atď. Číra kvapalina je výsledkom spojenia vody a etanolu. Až v 11. storočí Poľsko vyrábalo autentický druh vodky, ako ju poznáme dnes. Nebolo to však určené na konzumáciu. Počas tejto éry sa vodka používala na liečebné účely. 

Vodka bola spočiatku nekvalitný likér. Postupom času liehovary zdokonalili svoje výrobné procesy, aby zdokonalili svoje remeslo. Nakoniec liehovarníci začali prechádzať vodku cez uhlíkové filtre. Tým sa im podarilo odstrániť všetky nečistoty.

Na začiatku sa vodka destilovala iba raz. Destilátori čoskoro spoznali výhody viacnásobnej destilácie vodky, čo má za následok vyšší obsah alkoholu pri vyššej kvalite. Neskôr sa zistilo, že použitie dreveného uhlia v procese destilácie bolo novým spôsobom čistenia vodky.

Výroba kedysi a dnes

Vodka sa historicky vyrábala destiláciou akéhokoľvek rastlinného materiálu bohatého na škrob alebo cukor; v súčasnosti sa väčšina vodky vyrába zo zŕn, ako je cirok, kukurica, raž alebo pšenica. Pokiaľ ide o obilné vodky, ražné a pšeničné vodky sú všeobecne považované za najlepšie a boli najobľúbenejšie v prvých rokoch liehoviny.

Vodka sa teraz môže vyrábať s použitím rôznych prísad, vrátane zemiakov, melasy, sóje, hrozna, ryže, cukrovej repy a príležitostne aj odpadových produktov z výroby drevnej buničiny alebo oleja.

Niektoré druhy vodky sa vyrábajú v krajinách strednej Európy, ako je Poľsko, jednoducho fermentáciou kryštálového cukru a roztoku kvasníc.

Moderné inovácie liehoviny

Prvá ochutená vodka debutovala v roku 1986. Sedem rokov po vzniku značky Absolut predstavil svoju príchuť Pepper. V súčasnosti prakticky všetky značky vodky ponúkajú ochutené odrody. Existuje veľa spotrebiteľov, ktorí majú radi tento štýl vodky. 

Obľúbené drinky z vodky sa líšia. Prikladáme zopár najobľúbenejších:

- Bloody Mary

- Bullshot

- Screwdriver

- Black Russian

- Vodka Martini

Vodkové koktaily sú prakticky také populárne ako ginové nápoje a možno ich nájsť v rovnakých exkluzívnych kruhoch a trendových podnikoch po celom svete.

Zdroje:

https://home.binwise.com/blog/history-of-vodka

https://chilledmagazine.com/the-history-of-vodka/

https://xmusevodka.com/pages/the-ultimate-history-of-vodka

https://prestigehaus.com/blog/post/prestige-teaches-a-vodka-history-lesson

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: americanvodka.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies