Grécka mystológia je plná vojen a konfliktov: Väčšina začala kvôli žene, pozrite si ich krátky zoznam a históriu

NETKY.SK • 1 December 2023, 14:02 • 2 min
Grécka mystológia je plná vojen a konfliktov: Väčšina začala kvôli žene, pozrite si ich krátky zoznam a históriu

Niektoré z najznámejších vojen v gréckej mytológii boli spôsobené ženami, ktoré boli buď unesené, zamilované, alebo pomstivé. V tomto článku sa pozrieme na tri také vojny.

slovakia

left justify in out

Grécka mytológia je súbor starovekých gréckych príbehov, ktoré vysvetľujú pôvod sveta, bohov, hrdinov a ľudí. Tieto príbehy sú plné dobrodružstiev, lások, zrad, konfliktov a vojen.

Niektoré z najznámejších vojen v gréckej mytológii boli spôsobené ženami, ktoré boli buď unesené, zamilované, alebo pomstivé. V tomto článku sa pozrieme na tri také vojny: Trójsku vojnu, vojnu s Amazonkami a vojnu s Gigantami.

Trójska vojna

Bola to desaťročná vojna medzi Grékmi a Trójanmi, ktorá sa začala, keď París, syn trójskeho kráľa Priama, uniesol Helenu, manželku Menelaa, kráľa Sparty. Helena bola považovaná za najkrajšiu ženu na svete a jej únos vyvolal veľký hnev medzi Grékmi, ktorí sa spojili pod vedením Agamemnóna, Menelaovho brata, aby ju získali späť.

Vojna sa skončila, keď Gréci podvodne vnikli do Tróje v drevenom koňovi a zničili mesto. Trójska vojna je popísaná v slávnych eposoch Homéra, Iliade a Odyssei.

Vojna s Amazonkami

Amazonky boli národ bojovných žien, ktoré žili pod Kaukazom, na severnom pobreží Malej Ázie, alebo na dnešnom Kryme. Ich praotcom bol boh vojny Ares.

Išlo o konflikt medzi amazonkami, národom všetkých ženských bojovníčok, vedeným kráľovnou Penthesileou, a Aténčanmi, vedenými Theseom alebo Heraklom. Vojna trvala 4 mesiace a skončila mierovou zmluvou v Horeomosiu, blízko chrámu Thesea. 

Amazonky tiež napadli Atény, aby si priniesli svoju kráľovnú domov, a vojna skončila, keď Antiope urobila mier medzi oboma stranami - alebo, alternatívne, keď zomrela v bitke.

Existujú aj ďalšie príbehy o konfliktoch medzi amazonkami a starovekými Grékmi. Napríklad v jednom z príbehov hrdina Theseus zaútočil na amazonky a uniesol si ich kráľovnú. Amazonky reagovali tým, že vyhlásili vojnu proti Aténam, ale Theseus ich porazil po strašnej bitke. Počas trójskej vojny kráľovná amazoniek Penthesilea priviedla ďalšie vojská, aby pomohla Trójanom po smrti bojovníka Hektora. Za to ju grécky hrdina Achilleus zabil a potom sa zamiloval do jej mŕtveho tela.

Vojna s Gigantami

 

Vojna gigantov bola vojna medzi bohmi a gigantmi, ktorá sa odohrávala v pradávnych časoch. Príčinou vojny bola závisť a nenávisť gigantov voči bohom, ktorí zaujali ich miesto na Olympie. Giganti boli potomkami boha neba Urána a bohyne zeme Gaiy, ktorí sa narodili po tom, ako Uraán zavrhol svoje deti, ktoré mal s Gaiou.

Giganti boli obrovskí, silní a nesmrteľní, pokiaľ sa nedotkli zeme. Bohovia museli použiť pomoc ľudí, zvierat a polobohov, aby porazili gigantov. Jednou z najdôležitejších postáv vojny bola Héra, manželka a sestra najvyššieho boha Dia, ktorá bola ochrankyňou manželstva a rodiny.

Héra bola často cieľom útokov gigantov, ktorí sa snažili uniesť ju alebo ju zneuctiť. Vojna skončila zabitím všetkých gigantov bohmi a ich spojencami .

 

Zdroje:

https://sk.wikipedia.org/wiki/Tr%C3%B3jska_vojna

https://sk.wikipedia.org/wiki/H%C3%A9ra

https://hmn.wiki/sk/Attic_War

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: history.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies