Vianočná Budapešť – raj pre gurmánov

NETKY.SK • 2 December 2023, 10:30 • 2 min
Vianočná Budapešť – raj pre gurmánov

Takmer všetky hlavné mestá európskych krajín každoročne usporadúvajú vianočné trhy, ktoré sa pomaly stávajú súčasťou sviatočného programu všetkých generácií. Slovákmi najnavštevovanejšie zahraničné trhy sú v hlavnom meste Rakúska, vo Viedni, avšak praví milovníci Vianoc vedia, že Budapešť má tiež čo ponúknuť.

slovakia

left justify in out

Tento rok 24. novembra  otvorili svoje brány vianočné trhy v Budapešti, ktoré sa zaradili do top 10 najčarovnejších trhov v Európe. Návštevníkov vítajú  predajcovia z celého Maďarska, ktorí ponúkajú rôzne druhy jedál v krásnych drevených búdkach zdobených tisícami svetiel. Maďarská kuchyňa je plná výrazných chutí a vôní, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou adventného obdobia, a preto sa hlavnou atrakciou týchto trhov stalo jedlo. Pri prechádzke centrom mesta cítiť vôňu škorice, punču a rôznych iných dobrôt.


 

Vianočné trhy sa rozprestierajú v rôznych častiach mesta, avšak najnavštevovanejšie je námestie Vörösmarty, kde máte na výber z rôznych druhov mäsa, lokší, zemiakových placiek či horúcich polievok podávaných v bochníkoch.

 

img

 

img

 

Milovníci sladkostí si tiež prídu na svoje. Tradičný kürtőskalács ( trdelník ) si môžete vychutnať v rôznych variáciách od klasických príchutí ako škorica, vanilka či oriešky, alebo v extravagantnejších kombináciách ako napríklad s čokoládou, zmrzlinou či šľahačkou.

 

img

 

img

 

 

 

Okrem skvelých jedál však nájdete na námestí viac ako 120 remeselníkov, ktorí predávajú rôzne druhy nádherných, často ručne robených produktov, od farebných vianočných ozdôb až po žiarivo glazovanú keramiku, šperky, doplnky, drevené výrobky či medovníčky.

 

img

 

img

 

Budapešť si pre svojich návštevníkov pripravila aj rôznorodý sprievodný program vo forme koncertov, tanečných vystúpení a špeciálnych svetelných predstavení. V okolitých uličkách natrafíte však aj na pouličných umelcov, ktorí nie sú o nič menej talentovaní, ako hudobníci na pódiu.

 

img

 

img

 

I keď Vianoce končia druhým sviatkom vianočným 26. decembra,  v Budapešti si môžete vychutnávať ich čaro až do 31. decembra . Ak vás trhy v maďarskom hlavnom meste zaujali, ďalšie fotografie nájdete v galérii.   

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Zdroj: redakcia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies