Galéria Slovenského rozhlasu prináša pred sviatkami novú výstavu s názvom „Péefka nielen ako pozdrav“

NETKY.SK • 1 December 2023, 18:00 • 2 min
Galéria Slovenského rozhlasu prináša pred sviatkami novú výstavu s názvom „Péefka nielen ako pozdrav“

BRATISLAVA - Galéria Slovenského rozhlasu privíta pred vianočnými sviatkami návštevníkov na výnimočnej výstave predstavujúcej kolekciu novoročných PF pozdravov z pozostalosti významného zberateľa a umelca Mariána Mudrocha. Vernisáž výstavy sa uskutoční v utorok 5. decembra 2023 o 17.00 h v priestoroch Galérie Slovenského rozhlasu na Mýtnej ulici 1.

slovakia

left justify in out

Prezentácia novoročných pozdravov zo zbierky Mariána Mudrocha (1945 – 2019) prináša návštevníkom unikátny pohľad na umenie. Výstava sa zameriava na predstavenie tvorby viac ako stovky slovenských, českých a zahraničných autorov z rokov 1974 - 2019. PF pozdravy, skracujúce francúzske "pour féliciter", predstavujú unikátny fenomén v umení a kultúre, ktorý bol zvlášť populárny počas obdobia normalizácie v bývalom Československu, kedy mali umelci režimom obmedzené možnosti komunikácie. Tieto diela nielenže reflektujú umenie a ducha doby, ale sú aj výrazom osobného a intímneho pozdravu.

 

Každý kus v expozícii je svedectvom osobného prístupu umelca k tradícii PF pozdravov, odhaľujúc ich humor, melanchóliu, optimizmus alebo dokonca apokalyptický charakter. Zvláštnu pozornosť si zaslúži aj profesionálna adjustácia a katalóg výstavy, ktoré zabezpečila manželka Mariána Mudrocha, pani Magdaléna Mudrochová v spolupráci s Marianom Meškom. Jej starostlivosť a oddanosť zberateľskej vášni svojho manžela pridáva k výstave ďalšiu vrstvu autenticity a úcty k umeniu.

„Výstava PF pozdravov je viac než len zobrazením umeleckých diel. Je to oslava spolupatričnosti, komunikácie a kreativity, ktoré spájali umelcov najmä počas náročných normalizačných rokov,“ hovorí manažér Galérie Slovenského rozhlasu Ivan Jančár.  „Návštevníci sú srdečne pozvaní objaviť túto fascinujúcu časť umenia a histórie,“ dodal Jančár.

Výstava potrvá od 6. decembra 2023 do 1. marca 2024. Kurátorsky výstavu zastrešuje Marian Meško, ktorý v spolupráci s projektovým manažérom Ivanom Jančárom a ďalšími spolupracovníkmi, vrátane Tatiany Mažárovej a Juraja Mojžiša pripravili pre návštevníkov nezabudnuteľný zážitok.

Rezervácie komentovaných prehliadok a workshopov sú možné na adrese galeria@rtvs.sk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS, Foto: Galéria Slovenského rozhlasu / Facebook
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies