Progresívne Slovensko: Vláda tému duševného zdravia nemôže ignorovať, ide o bezpečnosť našich detí

NETKY.SK • 1 December 2023, 14:10 • 2 min
Progresívne Slovensko: Vláda tému duševného zdravia nemôže ignorovať, ide o bezpečnosť našich detí

BRATISLAVA - Progresívne Slovensko varuje pred alarmujúcim stavom duševného zdravia mladých ľudí. Na jedného školského psychológa či psychologičku základnej školy pripadá vyše 900 detí, upozornil poslanec NR SR Michal Sabo.

slovakia

left justify in out

“So znepokojením sledujeme medializované prípady stratených mladých životov aj štatistiky o tom, že počet samovražedných pokusov u nás medziročne stúpol o takmer 10 percent. Mimovládne organizácie, ktoré poskytujú akútnu krízovú pomoc, štát nepodporuje. A do toho celého vidíme vládu, ktorá duševnému zdraviu venovala vo svojom programovom vyhlásení presne dve vety,” zdôraznil Sabo s tým, že zo strany vládnej koalície nevidíme žiadne systémové kroky, ktoré by urýchlene zlepšili dostupnosť psychologickej a psychiatrickej starostlivosti.

 

Poslankyňa NR SR Tina Gažovičová pripomenula, že štát musí podporovať aj systémové opatrenia na vytvorenie bezpečného prostredia na školách.

 
“Minulý týždeň nám medializované udalosti pripomenuli, aký závažný problém je šikana na školách, a ako tragicky môže skončiť. Hoci máme platnú smernicu o predchádzaní šikany, mnohé školy narážajú na systémové problémy. Akútne im chýba odborný personál a problémom je aj jeho nestabilné financovanie. Aj mnohým školským psychológom bude financovanie čoskoro končiť, lebo sa platí len z dočasných eurofondov,” varovala Gažovičová a dodala, že PS apeluje na vládu, aby do rozpočtu na rok 2024 zahrnula aj financovanie podporných profesií na školách.

Len za posledných 10 rokov sa podľa NCZI zdesaťnásobil počet pokusov o samovraždu u mladých ľudí, upozornil poslanec NR SR Oskar Dvořák a dodal, že vláda o tomto probléme vie, ale nekoná.

“Ak nefunguje apel na ľudskosť, tak zanedbávané duševné zdravie má aj ekonomické náklady. Duševné poruchy vytvárajú slovenskej spoločnosti náklady vo výške až 2,1 miliardy eur ročne cez náklady na liečbu či na sociálne zabezpečenie. Riešenia pritom existujú. Potrebujeme posilniť prevenciu aj podporu komunitnej starostlivosti. Dôležité je tiež vyriešiť nedostatok personálu vďaka stratégii ľudských zdrojov, a sprístupniť psychoterapiu cez zdravotné poistenie,” uzavrel Dvořák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor PS, Foto: SITA / Ľudovít Vaniher
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies