V nedeľu 3. decembra začína adventné obdobie – viete, čo to presne znamená?

NETKY.SK • 1 December 2023, 08:54 • 2 min
V nedeľu 3. decembra začína adventné obdobie – viete, čo to presne znamená?

Už o pár dní sa rok 2023 prehupne do adventného obdobia – teda radostného očakávania Kristovho narodenia a zároveň rozjímania pred Vianocami.

slovakia

left justify in out

Čo presne znamená pálenie jednej sviečky na sviatočnom svietniku každú nedeľu pred 24. decembrom? Akú symboliku, zvyky a históriu si toto obdobie so sebou nesie?

Slovo "advent" je odvodené z latinského slova adventus, čo znamená "príchod".  Zaujímavé je, že historici sa domnievajú, že pôvodne bolo medzi adventom a Vianocami len malé spojenie. V 6. storočí rímski kresťania sice spájali advent s príchodom Krista. "Príchod", ktorý mali na mysli, však nebol Kristov prvý príchod na tento svet v betlehemských jasliach, ale jeho druhý príchod z nebies ako sudcu sveta. Adventné obdobie sa až do stredoveku výslovne nespájalo s Kristovým prvým príchodom na Vianoce.

Dnes sa dá povedať, že súčasní kresťania tieto dve idey počas adventu spojili – oslavujú tak príchod malého Ježiška na svet, ako aj radostne očakávajú príchod svojho Mesiáša, ktorý sa vráti po svoj ľud.

Pričom prvé dve adventné nedele (tento rok 3. a 10. decembra) sa cirkev pozerá skôr dopredu, na druhý Kristov príchod, a druhé dve nedele (17. a 24. decembra) je to viac o pripomienke prvého príchodu Ježiša na svet pred dvetisíc rokmi.

A hoci sa to v dnešnom komerčnom poňatí vianočných sviatkov, plných nákupného ošiaľu a pretekov v napečení čo najväčšieho množstva dobrôt už nezdá, advent má byť pôvodne tiež obdobím pôstu. Akéhosi zamyslenia sa nad množstvom zla vo svete (a všetkého doteraz nevydareného v našich životoch), čo dokáže vykúpiť, presvetliť a poraziť práve svetlo v podobe príchodu Ježiša Krista.

A čo všetka súčasná adventná výzdoba? Adventný veniec sa na vianočných stoloch údajne prvýkrát objavil v Nemecku v roku 1839. Istý luteránsky farár pracujúci v misii pre deti vytvoril veniec z kolesa voza. Do kruhu umiestnil dvadsať malých červených sviečok a štyri veľké biele sviečky. Červené sviečky sa zapaľovali v pracovné dni a štyri biele sviečky sa zapaľovali v nedeľu.

Postupne sa adventný veniec začal vytvárať z večne zelených stromov, ktoré symbolizovali večný život uprostred zimy a smrti. Kruh nám pripomína nekonečnú Božiu lásku a večný život, ktorý nám v Ňom umožňuje.

 

Do vždyzeleného venca sa okrem adventných sviečok niekedy pridávajú aj ďalšie ozdoby, ako sú svätojánske listy či rôzne bobule a lesné plody. Ich červená farba má poukazovať dopredu na Ježišovu obetu a smrť. Šišky môžu symbolizovať nový život, ktorý Ježiš prináša svojím vzkriesením.

Rodiny začínajú zapaľovať sviečku štvrtú nedeľu pred Vianocami a každú ďalšiu nedeľu zapaľujú ďalšiu sviečku. Každá sviečka predstavuje niečo iné. Hoci tradície sa dnes mierne líšia, štyri sviečky tradične symbolizujú postupne nádej, vieru, radosť a pokoj. Aj farebne sa dnes už zvyky líšia – sviečky sú často fialové, ružové, červené, modré, strieborné, zlaté či biele. Príležitostne sa do stredu umiestňuje piata biela sviečka, ktorá sa zapaľuje na Vianoce na oslavu Ježišovho narodenia.

Nezabúdajme však, že dôležitejšie ako perfektná výzdoba domu v adventnom období a dodržanie všetkých tradícií je úprimná snaha ponoriť sa do rozjímania o zmysle života, rekapitulácie, čo všetko možno do budúcnosti v našich životoch napraviť a robiť lepšie a radostného očakávania Ježiša v podobe lásky, odpustenia, očistenia…


"Preto vám sám Pán dá znamenie. Hľa, panna počne a porodí syna a dá mu meno Emanuel." Izaiáš 7, 14

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies