Kde môžeme už vycestovať, a aké podmienky treba v daných krajinách dodržiavať?

NETKY.SK • 4 Jún 2020, 19:59 • 2 min
Kde môžeme už vycestovať, a aké podmienky treba v daných krajinách dodržiavať?

Svet sa pomaly ale isto spamätáva z koronakrízy. I keď taká Južná Amerika, ktorá je novým epicentrom nákazy, trpí pomerne dosť. Inde vo svete je však situácia už oveľa lepšia ako v predošlých mesiacoch. Platí to hneď pre niekoľko krajín, ktoré už otvorili hranice aj pre návštevníkov zo zahraničia. My vám teraz ponúkame zoznam týchto krajín a pravidlá, ktoré v nich treba dodrživať.

slovakia

left justify in out

CHORVÁTSKO

Ministerstvo vnútra Chorvátska oznámilo, že s účinnosťou od 28. mája 2020 môžu vstúpiť občania SR do Chorvátska bez špecifikácie dôvodu návštevy. Zároveň odporúča občanom pred uskutočnením cesty vyplniť online formulár, ktorý je určený na urýchlenie vybavenia turistov/prechodu cez hranice. V prípade, ak tak občania neurobia vopred, musia rátať so zdržaním pri vstupe do Chorvátska. Formulár je momentálne k dispozícii v anglickom a chorvátskom jazyku, neskôr bude aj v slovenskom jazyku. Pri vstupe na územie Chorvátska nie je potrebné preukázať sa testom na COVID-19.

 

img

Trogir, Chorvátsko

 

MAĎARSKO

Od 27. mája 2020  od  polnoci  platí  rozhodnutie maďarskej vlády vo veci prekročenia hraníc do Maďarska. Nariadenie umožňuje občanom Slovenskej republiky s trvalým alebo prechodným pobytom  bez obmedzení prekročenie hraníc v smere zo Slovenskej republiky a pobyt v Maďarsku na 48 hodín. Dodržanie lehoty sú uvedené osoby povinné preukázať príslušníkovi policajného zboru pri hraničnej kontrole. Rovnaký postup platí aj pri návrate na Slovensko, pokiaľ to stihnete v rámci dvoch dní.

 

img

 

Krátkodobý 48-hodinový pobyt na území Maďarska je určený pre pobyt a následne návrat do domovskej krajiny, nevzťahuje na odlety a prílety z medzinárodného letiska. Od 19. marca 2020 platí voľný cezhraničný pohyb občanov Slovenskej republiky, ktorí bývajú alebo pracujú na území Maďarska najviac do 30 kilometrov od svojich hraníc. Viac informácii sa dozviete na stránke Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

 

RAKÚSKO

Od 4. júna 2020 sa (postupne) rušia zrušenie povinnosti 14-dňovej domácej karantény alebo/a negat. testu na COVID-19. V prípade prepravy v osobných motorových vozidlách na území Rakúskej republiky sa pri osobách nežijúcich v spoločnej domácnosti prepravovaných v rovnakom vozidle zatiaľ naďalej požaduje: ochrana oblasti úst a nosa (rúško) pri každom členovi osádky vozidla a usadenie tak, aby v jednom rade sedadiel sedeli max. 2 osoby vrátane vodiča.

 

img


Dňom 13. apríla zavedená povinnosť nosenia ochranných masiek (rúšok) zostáva zatiaľ zachovaná pre prostriedky hromadnej prepravy osôb a pre interiérové priestory (hlavne: zdravotnícke zariadenia, lekárne a úrady, pokuta za priestupok je vo výške 3 600 eur). V jednotlivých podnikoch a výrobných prevádzkach je rozhodnutie o nosení rúška na zamestnávateľovi (vzhľadom na špecifiká výrobného procesu). Viac informácii nájdete tu. 

 

POĽSKO
Poľsko môžeme navštíviť na 48 hodín bez nutnosti absolvovania 14-dňovej karantény po návrate

 

NEMECKO
Nemecko otvorí hranice od 15. júna pre cestujúcich z Európskej únie. Nemecko môžeme navštíviť na 48 hodín bez nutnosti absolvovania 14-dňovej karantény.

 

img

 

SLOVINSKO

Cestovanie do Slovinska je už možné bez obmedzenia, podmienkou je len rezervované ubytovanie.

 

TALIANSKO
Od 3. júna Taliani otvárajú hranice a umožnia cezhraničné cestovanie bez 14-dňovej karantény. Krajina tiež obnoví prevádzku letísk a budú do nej môcť prichádzať zahraniční turisti. Povolené bude aj vnútroštátne cestovanie. Sicília chce po uvoľnení opatrení preplácať turistom polovicu nákladov za letenku aj časť ubytovania.

 

img

 

ŠVAJČIARSKO
Švajčiarsko môžeme navštíviť bez nutnosti absolvovania 14-dňovej karantény. Krajina otvára hranice 15. júna pre všetky krajiny Schengenu.

 

FRANCÚZSKO

Aktuálne nemožno cestovať do Francúzska za účelom turistiky. Francúzsko otvorí hranice pre Švajčiarsko a Nemecko od 15. júna.

 

MALTA

Maltu môžeme navštíviť bez nutnosti absolvovania 14-dňovej karantény od 1. júla.

 

VEĽKÁ BRITÁNIA

Cesty vrátane tých turistických prekvapivo nie sú vo Veľkej Británii nijako obmedzené. Avšak obmedzenia v oblasti služieb a dopravy na území Veľkej Británie reálne cestovanie sťažujú. Krajina od začiatku júna zaviedla 14-dňovú karanténu pre ľudí, ktorí priletia zo zahraničia, týka sa aj Britov prilietajúcich do zahraničia.

 

img

 

Pokiaľ ste tu nenašli krajinu, o ktorej by ste sa chceli dozvedieť informácie o cestovaní, nezúfajte. Ponúkame vám nasledovnú stránku, kde sú spomenuté všetky ostatné naprieč celým svetom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies