Protesty v USA neutíchajú, policajtom obvineným z Floydovej smrti hrozí vyšší trest

NETKY.SK • 4 Jún 2020, 17:51 • 2 min
Protesty v USA neutíchajú, policajtom obvineným z Floydovej smrti hrozí vyšší trest

MINNEAPOLIS - Prokurátori v stredu vzniesli obvinenia aj voči zvyšným trom policajtom, ktorí sa zúčastnili na zásahu, počas ktorého v Minneapolise zomrel George Floyd. Zároveň tiež sprísnili obvinenie 44-ročného Dereka Chauvina, ktorý takmer deväť minút kľačal Floydovi na krku.

slovakia

left justify in out

Pred súdom 
Chauvin, ktorého pôvodne obvinili z vraždy tretieho stupňa a zabitia druhého stupňa, po novom čelí obvineniu z vraždy druhého stupňa. Podľa agentúry AP však stále platí aj pôvodné obvinenie. Zvyšných troch obvinili z napomáhania a spoluviny. Všetkých štyroch pritom ešte minulý týždeň prepustili z policajného zboru. V prípade, že ich odsúdia, hrozí im maximálne 40 rokov za mrežami.

 

 

Tvrdší trest
Podľa nového obvinenia z vraždy druhého stupňa Chauvin spôsobil Floydovu smrť neúmyselne počas páchania iného trestného činu, napadnutia tretieho stupňa. Maximálny trest v tomto prípade je 40 rokov za mrežami, zatiaľ čo za vraždu tretieho stupňa je 25-ročné väzenie.

 

Prokurátor Ellison 
Zvyšní traja, Thomas Lane, J. Kueng a Tou Thao, čelia rovnakému maximálnemu trestu. V stredu večer už pritom boli všetci traja vo väzbe. Rovnako, ako Chauvin, ktorého zatkli už minulý týždeň. O nové obvinenia sa postaral minnesotský generálny prokurátor Keith Ellison, podľa ktorého sú protesty vyvolané Floydovou smrťou "dramatické a nevyhnutné". Floyd by podľa jeho slov "mal byť tu a nie je". "Jeho život mal cenu a my sa budeme snažiť dosiahnuť spravodlivosť," uviedol.

 

img


Právny zástupca Floydovej rodiny Ben Crump to označil za "horkosladký moment" a "výrazný krok na ceste k spravodlivosti". Elison pritom podľa neho rodine prisľúbil, že bude pokračovať vo vyšetrovaní a v oprávnenom prípade obvinenie zvýši na vraždu prvého stupňa.

 

Už na celom území USA 

Spojené štáty zmietajú násilné protesty, ktoré vypukli po tom, ako sa na verejnosť dostalo video policajného zásahu voči Floydovi. Tie sa z Minnesoty postupne rozšírili do všetkých 50 štátov USA a v súvislosti s nimi dosiaľ zadržali už vyše deväťtisíc ľudí a hlásia najmenej 12 úmrtí, pričom v mnohých prípadoch ešte preverujú okolnosti.

 

 

Drastický zásah 
Derek Chauvin spútaného 46-ročného Floyda pridŕžal na zemi tak, že mu kolenom kľačal na krku, čo údajne trvalo takmer deväť minút, a nepovolil ani, keď muž opakovane prosil, že nemôže dýchať. Koleno uvoľnil až zhruba dve minúty po tom, čo sa ďalším policajtom nepodarilo nahmatať pulz zadržaného, keď prestal reagovať. Floyda následne previezli do nemocnice a zhruba o hodinu ho vyhlásili za mŕtveho. 

 

Bol nakazený COVID-19 
V stredu tiež kancelária okresného súdneho lekára so súhlasom rodiny zverejnila kompletné výsledky Floydovej pitvy. Mŕtvy muž mal podľa nej pozitívne testy na ochorenie COVID-19, no zrejme nemal žiadne symptómy.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona