Smrť Afroameričana Georgea Floyda odsúdil aj pápež František

NETKY.SK • 3 Jún 2020, 17:23 • 2 min
Smrť Afroameričana Georgea Floyda odsúdil aj pápež František

RÍM - Pápež František označil smrť Georgea Floyda v rukách amerických policajtov za "tragickú" a vyjadril sa, že sa modlí za neho aj "všetkých ostatných, ktorí prišli o život v dôsledku hriechu rasizmu". Pápež sa k zabitiu Floyda podľa CNN vyjadril v dnešných hodinách po ôsmej noci protestov v Spojených štátoch.

slovakia

left justify in out

Slová pápeža 
"Priatelia, nemôžeme tolerovať alebo zatvárať oči pred rasizmom a akoukoľvek formou exklúzie a zároveň tvrdiť, že obhajujeme posvätnosť každého ľudského života," skonštatoval, no zároveň upozornil, že násilie v uliciach je "sebadeštruktívne a sebaporážajúce". "Násilím sa nič nedosiahne a tak veľa sa stratí," uviedol.

 

 

V Európe kľačali aj futbalové mužstvá 
V uplynulých dňoch na podporu Američanov protestujúcich proti zabitiu Floyda pokľaklo viacero talianskych futbalových tímov. Pochody proti policajnej brutalite na podporu protestujúcich sa konali vo viacerých európskych krajinách.

 

 

Zásah polície 
Spojené štáty zmietajú násilné protesty, ktoré vypukli po tom, ako sa na verejnosť dostalo video Georgea Floyda, ktorému policajt počas zatýkania kolenom kľakol na krk. Derek Chauvin, ktorého spolu s ďalšími troma policajtmi medzičasom prepustili, spútaného Floyda pridŕžal na zemi tak, že mu kolenom kľačal na krku, čo údajne trvalo takmer deväť minút, a nepovolil ani, keď muž opakovane prosil, že nemôže dýchať.

 

img

 

Koleno uvoľnil až zhruba dve minúty po tom, čo sa ďalším policajtom nepodarilo nahmatať pulz zadržaného, keď prestal reagovať. Floyda následne previezli do nemocnice a zhruba o hodinu ho vyhlásili za mŕtveho. 

 

Rozhodnutie súdu
Štyridsaťštyriročného Chauvina následne v piatok zatkli a v súvislosti so smrťou 46-ročného Floyda obvinili z vraždy tretieho stupňa a zabitia druhého stupňa. Protestujúci však žiadajú obvinenia pre všetkých štyroch zúčastnených policajtov a tiež prísnejšie obvinenie Chauvina.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona