Sulík sa vyjadril ohľadom aplikácie na pomoc s nájmami

NETKY.SK • 4 Jún 2020, 14:54 • 2 min
Sulík sa vyjadril ohľadom aplikácie na pomoc s nájmami

BRATISLAVA - Aplikácia na žiadosti o pomoc s nájmami pre podnikateľov, ktorých podnikanie postihla pandémia koronavírusu, by mala fungovať asi od polovice júna. Informoval o tom minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) po dnešnom rokovaní vlády.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Byrokracia je vylúčená 

Podľa neho je nemysliteľné, aby desaťtisíce žiadateľov o pomoc v súvislosti s nájmom prišli na ministerstvo hospodárstva s nejakými papiermi. Podnikatelia dostanú aplikáciu, do ktorej zoskenujú nájomnú zmluvu a zadajú potrebné údaje. "Ideálny deň, keď s tým začneme, ale som opatrný, by mohol byť 15. jún," spresnil Sulík.

 

img

 

Postihnuté prevádzky 

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v dôvodovej správe k novele zákona o poskytovaní dotácií uviedlo, že štátna pomoc na nájomné pre podnikateľov, ktorých prevádzky museli byť zatvorené pre nový koronavírus, dosiahne asi 200 miliónov eur.

 

"Uvedená suma nie je fixná a predstavuje odhad údajov, ktoré je možné získať z verejne dostupných zdrojov. Žiadosť podáva prenajímateľ v mene nájomcu, avšak na vlastný účet. Príjemcom pomoci je teda nájomca," priblížil rezort hospodárstva. Novelu by mal parlament prerokúvať v skrátenom legislatívnom konaní. Účinnosť zákona sa navrhuje dňom vyhlásenia.

 

img

 

Výška nájomného je tak podľa MH SR v prospech nájomcu znížená o sumu zľavy z nájomného na základe dohody s prenajímateľom a súčasne aj o sumu zodpovedajúcu dotácii pripísanej na účet prenajímateľa. Ak prenajímateľ v tejto súvislosti požiada nájomcu o súčinnosť, ten je povinný ju bezodkladne poskytnúť.

 

"Podpora sa týka podnikateľov, ktorí nemohli užívať prenajaté priestory na dohodnutý účel alebo užívanie týchto priestorov bolo podstatne obmedzené zákazom vstupu spotrebiteľov do vnútorných priestorov prevádzkarne v dôsledku opatrení orgánov verejného zdravotníctva v súvislosti so zamedzením následkov šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19," priblížil rezort hospodárstva.

 

img

 

Čo všetko sem spadá? 

Dotáciu možno poskytnúť aj na tie predmety nájmu, ktorých užívanie na dohodnutý účel bolo znemožnené prerušením vyučovania na školách a školských zariadeniach. Dotknutý predmet nájmu môže okrem vnútorných priestorov zahŕňať aj súvisiace obslužné priestory, napríklad parkoviská. Dotáciu možno poskytnúť taktiež na trhové miesta spĺňajúce vyššie uvedené podmienky.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona