Rakovinové bunky sa prostredníctvom zápalu chránia pred vírusmi

NETKY.SK • 3 Jún 2020, 10:14 • 2 min
Rakovinové bunky sa prostredníctvom zápalu chránia pred vírusmi

Vedci z Francis Crick Institute v Londýne zistili, ako sa rakovinové bunky chránia pred vírusmi, ktoré ich môžu zničiť. Nové poznatky môžu prispieť k efektívnejšej liečbe ochorenia. Odborníci uviedli, že onkolytické vírusy prednostne usmrcujú rakovinové bunky, no fungujú len u niektorých pacientov.

slovakia

left justify in out

Tím expertov analyzoval prostredie okolo nádoru a správanie sa rakovinových buniek voči susedom, najmä fibroblastom, ktoré zohrávajú dôležitú rolu pri ochrane, raste a šírení rakovinových buniek. Zistili, že keď sú tieto bunky v priamom kontakte s fibroblastmi, vznikne zápal, ktorý môže upozorniť okolité tkanivo, čo sťažuje napadnutie a replikáciu vírusov v rakovinovej bunke.

 

 


"Tento proces nastáva len vtedy, keď sú rakovinové bunky a fibroblasty v priamom kontakte. V zdravom tkanive nastane takýto typ zápalu len v dôsledku úrazu, keďže bežne ich oddeľuje membrána," uviedol Erik Sahai z menovaného inštitútu. "Je to výborný príklad toho, ako rakovina ukradne ochranný mechanizmus nášho tela pre svoje vlastné potreby," dodal.

 


Keď vedci zablokovali signalizačné spojenie v bunkových kultúrach v laboratórnych nádoroch, zistili, že rakovinové bunky zostali oveľa citlivejšie voči onkolytickým vírusom.

 

Dúfajú, že sa im vďaka tomuto objavu v budúcnosti podarí vyvinúť liečbu, počas ktorej ovplyvnia zápalovú reakciu a pomôžu tak vírusom oveľa efektívnejšie napadnúť rakovinové bunky.

"Ak sa nám podarí lepšie pochopiť, ako sa rakovinové bunky chránia pred onkolytickými vírusmi a nájdeme efektívne spôsoby na zastavenie týchto obranných mechanizmov, vírusy budú oveľa silnejšími nástrojmi, ktoré budú môcť využívať lekári na liečbu rakoviny. Tento výskum je dôležitým, prvotným krokom smerujúcim k tomuto cieľu," vyjadrila sa spoluautorka štúdie Emma Milford.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona