Podarilo sa lokalizovať oblasť s najčistejším vzduchom na Zemi

NETKY.SK • 3 Jún 2020, 15:46 • 2 min
Podarilo sa lokalizovať oblasť s najčistejším vzduchom na Zemi

Vedci sa domnievajú, že našli oblasť s najčistejším vzduchom na Zemi. Nachádza sa nad Južným oceánom, ktorý obklopuje Antarktídu. Odborníci z Colorado State University vypracovali prvú štúdiu svojho druhu o zložení bioaerosólov a zistili, že ľudská aktivita túto oblasť doteraz nezmenila.

slovakia

left justify in out

Bez ľudskej aktivity 
Sonia Kreidenweis spolu so svojím tímom potvrdila, že v pozorovanom vzduchu nie sú žiadne aerosóly pochádzajúce z ľudskej aktivity - ako napríklad zo spaľovania fosílnych palív, výsadby určitých plodín, výroby hnojív či likvidácie odpadových vôd.

 

img

 

Izolácia pomáha 
Spoluautor štúdie Thomas Hill vysvetlil, že "aerosóly regulujú vlastnosti oblakov nad Južným oceánom a sú veľmi naviazané na biologické procesy v oceáne. Antarktída sa zdá byť izolovaná od južného šírenia mikroorganizmov a prílevu živín z južnejších kontinentov". Podľa neho to naznačuje, že Južný oceán je jedným z veľmi mála miest na Zemi, ktoré sú minimálne ovplyvnené antropogénnymi aktivitami.

 

img

 

Iné ako inde vo svete 
Vedci odobrali vzorky vzduchu, ktorý má priamy kontakt s oceánom a následne skúmali zloženie mikróbov. Vedec Jun Uetake zistil, že pochádzajú z oceánu. Výsledky sú iné, ako vo väčšine štúdií z oceánov na severnej pologuli či v oblasti subtrópov, kde väčšina nájdených mikróbov pochádza z kontinentov. Výskumníci preto tento región označili za "skutočne nedotknutý".

 

Globálna kríza 
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) považuje znečistenie ovzdušia za globálnu krízu verejného zdravia s tým, že ročne zabije sedem miliónov ľudí.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona