Vedci testujú ibuprofén ako možný liek proti koronavírusu

NETKY.SK • 3 Jún 2020, 12:45 • 2 min
Vedci testujú ibuprofén ako možný liek proti koronavírusu

LONDÝN - Britskí vedci uskutočňujú testy s cieľom zistiť, či by ibuprofén mohol pomôcť pacientom s koronavírusom.

slovakia

left justify in out

Tím odborníkov z londýnskych nemocníc Guy's Hospital, St Thomas' Hospital a univerzity King's College verí, že liek, ktorý je protizápalový a účinný proti bolesti, by mohol liečiť aj problémy s dýchaním. Zároveň dúfajú, že táto lacná liečba by mohla pacientov zbaviť napojenia na pľúcne ventilácie.

V rámci testov dostane polovica pacientov ibuprofén spolu s bežnou liečbou. Využijú pritom špeciálnu formuláciu lieku, nie tabletky, ktoré si ľudia bežne kupujú. Niektorí ľudia už tento liek vo forme lipidovej kapsule užívajú na ochorenia ako artritída.

 


Štúdie uskutočnené na zvieratách naznačujú, že by mohol liečiť syndróm akútnej dychovej tiesne (ARDS) - jednu z komplikácií ťažkého postihnutia koronavírusom.

 

"Potrebujeme spraviť testy, aby ukázali, že dôkazy sa skutočne zhodujú s tým, čo očakávame, že sa stane," uviedol profesor Mitul Mehta, člen tímu King's College London.

Na začiatku pandémie panovali isté obavy, že ibuprofén by mohol byť pre pacientov s miernymi prejavmi ochorenia zlý a zhoršiť infekciu, preto namiesto neho odporúčali radšej paracetamol. Bližší výskum však ukázal, že rovnako ako paracetamol aj ibuprofén je v prípade koronavírusu bezpečný. Oba lieky vedia znížiť teplotu a pomôcť s príznakmi podobnými chrípke.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona