Archív článkov za Jún 2020, strana 1

Otvor článok

USA dodali Brazílii dva milióny dávok hydroxychlorochínu na liečbu COVID-19

1.6 2020 06:08

WASHINGTON - Spojené štáty v nedeľu oznámili, že Brazílii dodali dva milióny dávok antimalarika hydroxychlorochínu. Ten v ostatnom čase spropagoval americký prezident Donald Trump svojimi vedecky nepodloženými tvrdeniami, že toto lieči aj chráni pred nákazou novým koronavírusom.

Otvor článok

Vynálezcom romantickej lásky je Boh

1.6 2020 06:38

„Láska má chuť ako slaný med a sladká voda. Je to kombinácia toho, čo sa nemalo spojiť, ale keď sa to zmiešalo, jazyk sa nevedel dojesť. Láska je ako prehodiť si noc na deň a deň na noc. Láske netreba krídla. Potrebuje trochu rozumu, za hrsť odvahy, polovicu sily, lyžicu času, osemnásť hrncov odpustenia, jednu polievkovú misu prehltnutej hrdosti a jednu odpoveď. Stačí, keď povie áno. Pozor, nesmie sa do nej liať ľahostajnosť, inak cesto dobré nebude."

Otvor článok

Vesmírna loď Crew Dragon sa pripojila k ISS

1.6 2020 07:24

CAPE CANAVERAL - Vesmírna loď Crew Dragon spoločnosti SpaceX s dvojicou astronautov amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) sa úspešne pripojila k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Astronauti boli pripravení v prípade problémov prevziať kontrolu, no proces sa podaril automaticky.

Otvor článok

Do škôl sa opäť vrátia žiaci od 1. po 5. ročník, účasť je dobrovoľná

1.6 2020 08:14

BRATISLAVA – Brány základných škôl sa v pondelok opäť otvoria. Do škôl sa vrátia žiaci, ktorí navštevujú prvý až piaty ročník. Školy boli od marca zatvorené, dôvodom boli opatrenia, ktoré mali zabrániť šíreniu nového koronavírusu.

Otvor článok

Trump viní demokratických starostov a guvernérov, že nekonajú rázne

1.6 2020 08:50

WASHINGTON - Po nepokojoch v mnohých amerických mestách, vyvolaných úmrtím neozbrojeného Afroameričana Georgea Floyda, ktorý pred týždňom zomrel v Minneapolise v dôsledku policajného zásahu, sa prezident Donald Trump v nedeľu na Twitteri opäť pustil do starostov a guvernérov z Demokratickej strany a vyzval ich, aby prijali tvrdšie opatrenia proti výtržníkom.

Otvor článok

Pandémia nezmení plány na uvedenie PlayStation 5

1.6 2020 09:44

BRATISLAVA - Priaznivci herných technológií na celom svete budú mať o pár dní možnosť po prvý raz vidieť, čo dokáže nová herná konzola PlayStation 5.

Otvor článok

SuperStar pozná víťazku, finálovou piesňou dojala Mareša k slzám

1.6 2020 09:53

Barbora Piešová prešla v SuperStar jednou z najväčších premien. Na kastingu zaujala porotu svojím spevom. Vzhľad však Barboru príliš nezaujímal.

Otvor článok

Alena Zsuzsová podala opäť námietku voči senátu a Danielovi Lipšicovi

1.6 2020 11:50

PEZINOK – Alena Zs., obžalovaná z vraždy novinára Jána Kuciaka, podala opätovne námietku zaujatosti voči senátu Ruženy Sabovej na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku a splnomocnencovi poškodených Danielovi Lipšicovi. S námietkou opäť neuspela a senát poučil jej obhajobu, aby nezdržiavali súdne konanie.

Otvor článok

Americký prezident odložil samit G-7 na september a má v úmysle pozvať aj Rusko

1.6 2020 12:10

WASINGTON - Americký prezident Donald Trump odkladá samit Skupiny siedmich (G-7) z konca júna do septembra a plánuje naň pozvať Rusko, Južnú Kóreu, Austráliu a Indiu. Oznámila to v sobotu tlačová agentúra Bieleho domu.

Otvor článok

D4R7 Construction odmieta obvinenia i škody na životnom prostredí

1.6 2020 12:17

BRATISLAVA – Spoločnosť D4R7 Construction, ktorá je hlavným zhotoviteľom projektu diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7, odmieta obvinenia zo strany polície.

Otvor článok

Zavádzajúci článok tvrdil, že nosenie rúška spôsobuje zdravotné problémy

1.6 2020 13:18

BRATISLAVA - Facebookom sa šíril článok, ktorý varoval zdravých ľudí pred nosením rúšok počas pandémie COVID-19 a uvádzal údajné zdravotné riziká s tým spojené.

Otvor článok

Rím aj Vatikán otvárajú najväčšie turistické atrakcie

1.6 2020 14:01

RÍM - V pondelok po troch mesiacoch opätovne otvorili Vatikánske múzeá a pred jednou z najvýznamnejších turistických atrakcií sveta sa hneď vytvoril dlhý rad návštevníkov s rúškami.

Otvor článok

Za porušenie e-karantény dostal mastnú pokutu

1.6 2020 14:09

BRATISLAVA - Na hraničnom priechode Jarovce - Kittsee kontrolovali cudzinca, ktorý už po dvoch dňoch porušil smart karanténu.

Otvor článok

Ak sa Pellegrini rozhodne mať vlastnú stranu, SMER-SD príde o väčšinu voličov

1.6 2020 14:29

BRATISLAVA - Expremiér Peter Pellegrini ako líder prípadnej novej strany môže očakávať reakciu od materskej strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD), ale aj ďalších politických subjektov s cieľom oslabiť ho. Povedal to sociológ Martin Slosiarik v súvislosti s prieskumom agentúry FOCUS, podľa ktorého by novú stranu Pellegriniho volilo 21,4 percenta opýtaných.

Otvor článok

Výber rasovo motivovaných zásahov polície v USA od roku 2014

1.6 2020 15:06

WASHINGTON - Vo viacerých mestách USA pokračujú protesty proti smrti neozbrojeného muža čiernej pleti (George Floyd), ktorý v meste Minneapolis, štát Minnesota, zomrel 25. mája po zásahu policajta. Ten bol následne obvinený z vraždy tretieho stupňa a zo zabitia. TASR ponúka v tejto súvislosti výberovú chronológiu zásahov polície v USA, pri ktorých prišli od roku 2014 o život Afroameričania a ktoré vyvolali vlnu protestov.

Otvor článok

Hviezdny herec z filmovej série Sám Doma sa vrátil ako nový človek, Macaulay vyzerá výborne!

1.6 2020 16:14

Predpovedali mu skvelú budúcnosť. Macaulay Culkin, no po svete známy ako Kevin McCallister z kultovej filmovej série Sám Doma, ktorá sa objavuje na slovenských televíznych staniciach už tradične každé Vianoce, bol najznámejším detským hercom. Po úspešných filmoch, však v jeho živote nastalo obdobie úpadku.

Otvor článok

Real Madrid bude hrať domáce zápasy len v tréningovom centre

1.6 2020 16:45

MADRID - Futbalisti Realu Madrid sa po reštarte španielskej La Ligy v tejto sezóne dočasne nevrátia na Štadión Santiaga Bernabéua. Domáca aréna "bieleho baletu" totiž podstupuje rekonštrukciu. Tá sa nezastaví ani počas dohrávky sezóny 2019/2020, ktorú na tri mesiace prerušila pandémia koronavírusu.

Otvor článok

Čína kritizovala USA kvôli zasahovaniu do vnútorných záležitostí Hongkongu

1.6 2020 17:36

PEKING - Hovorca ministerstva zahraničných vecí Zhao Lijian poznamenal, že opatrenia Washingtonu týkajúce sa Hongkongu porušujú medzinárodné právo a sú odsúdeniahodné.

Otvor článok

V máji hral futbal aj napriek opatreniam, ospravedlnil sa a ľutuje to

1.6 2020 17:41

PARÍŽ - Francúzsky futbalový útočník Gaetan Laborde sa verejne ospravedlnil za to, že v druhej polovici mája bol účastníkom improvizovaného futbalového stretnutia s iným hráčom pôsobiacim v najvyššej francúzskej súťaži Ligue 1.

Otvor článok

Rusko znervózňujú cvičenia NATO v blízkosti ich hraníc

1.6 2020 18:03

MOSKVA - Velenie ruskej armády v pondelok obvinilo USA a ich spojencov z NATO z vykonávania "provokatívnych" vojenských cvičení v blízkosti hraníc Ruska.

Otvor článok

Nie je taký problém, ktorý by Boh nedokázal vyriešiť

2.6 2020 06:56

Problém je neviditeľná prekážka, ktorá bráni človeku namýšľať si, že svet je miesto absolútne dokonalé.

Otvor článok

Trump v Bielom dome nie je, schováva sa a bojí sa protestujúcich

2.6 2020 08:37

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump odsúdil "domáci terorizmus" po tom, čo vo viacerých mestách pokračovali protesty vyvolané smrťou Afroameričana Georgea Floyda.

Otvor článok

V Moste pri Bratislave sa tvoria kolóny, zrazili sa tri autá

2.6 2020 08:43

BRATISLAVA - V miestnej časti Mostu pri Bratislave v Studenom v okrese Senec sa v utorok ráno zrazili tri autá.

Otvor článok

Na Slovensko môžu prísť na 48 hodín aj ľudia dlhodobo žijúci v ČR a Maďarsku

2.6 2020 08:51

BRATISLAVA - Na Slovensko môžu na 48 hodín bez povinnosti domácej a štátnej karantény a bez preukázania sa negatívnym testom na COVID-19 vstúpiť od utorka aj ľudia, ktorí nemajú trvalý ani prechodný pobyt Českej republike či Maďarsku, ale sa v týchto krajinách dlhodobo zdržiavajú.

Otvor článok

Brat Afroameričana Georgea Floyda vyzval ľudí na zachovanie pokoja

2.6 2020 09:28

MINNEAPOLIS - Brat Afroameričana Georgea Floyda, ktorý zomrel minulý týždeň v USA po zásahu polície, vyzval v pondelok ľudí, aby zachovali pokoj a vyhli sa násiliu. Vyjadril sa tak v reakcii na protesty, ktoré v celých USA vypukli po smrti jeho brata a vyústili do násilností, informuje agentúra AP.

Otvor článok

Brazília zaznamenala už takmer 30.000 obetí pandémie koronavírusu

2.6 2020 10:12

RIO DE JANEIRO - Brazília zaznamenala za uplynulých 24 hodín 11.598 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím celkový počet stúpol na 526.447. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na brazílske ministerstvo zdravotníctva.

Otvor článok

Ľudská aktivita priviedla stovky druhov voľne žijúcich zvierat na pokraj vyhynutia

2.6 2020 10:58

BRATISLAVA - Ľudská činnosť doviedla stovky druhov divokých zvierat na pokraj vyhynutia. Ťažba dreva a pytliactvo spôsobili, že prežitie približne 500 druhov cicavcov, vtákov, plazov a obojživelníkov "visí na vlásku".

Otvor článok

Ministerstvo zdravotníctva Ruskej federácie schválilo prvý liek proti koronavírusu

2.6 2020 10:59

MOSKVA - Prvý liek proti koronavírusovej infekcii COVID-19 v Rusku – Avifavir produkovaný Ruským priamym investičným fondom (RDIF) a ChemRar – získal súhlas ministerstva zdravotníctva, vyplýva z informácií.

Otvor článok

Na D1 v smere zo Senca do Bratislavy havarovalo nákladné vozidlo

2.6 2020 12:42

BRATISLAVA - Na diaľnici D1 v smere zo Senca do Bratislavy havarovalo nákladné vozidlo prevážajúce piesok. Zranila sa jedna osoba.

Otvor článok

REPORTÁŽ: Anna Zemanová bude v rámci projektu prijímať návrhy na záchranu Žitného ostrova

2.6 2020 13:20

BRATISLAVA - Poslankyňa Národnej rady SR Anna Zemanová (SaS) spustila národný projekt záchrany Žitného ostrova.

Otvor článok

Komu je výhodné obviňovať Moskvu z nepokojov v USA

2.6 2020 13:35

MOSKVA - Nepokoje v USA provokuje Moskva a demonštranti rozbíjajú policajné stanice, podľa pokynov ruskej príručky. Takéto obvinenia proti Rusku vzniesla bývalá poradkyňa pre národnú bezpečnosť Susan Riceová a namiesto dôkazov navrhla svoje skúsenosti a intuíciu.

Otvor článok

Pri žiadosti o kompenzačné dávky môže hroziť strata už priznaných

2.6 2020 15:19

BRATISLAVA - Osobám s chronickými ochoreniami úrady práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) často znížia mieru funkčnej poruchy, pokiaľ žiadajú o nové príspevky na kompenzáciu svojho ťažkého zdravotného postihnutia.

Otvor článok

Opozícia vyzýva premiéra Matoviča, aby zrušil núdzový stav

2.6 2020 15:42

BRATISLAVA - Poslanec parlamentného výboru pre zdravotníctvo Richard Raši (Smer-SD) vyzval premiéra Igora Matoviča (OĹaNO) na zrušenie núdzového stavu. Podľa poslanca núdzový stav nie je potrebný, na čo upozorňujú už aj zdravotníci a niektorí koaliční partneri.

Otvor článok

Veľvyslanec USA pôsobiaci v Nemecku odstúpil zo svojho postu

2.6 2020 16:07

BERLÍN - Richard Grenell odstúpil po dvoch rokoch z postu veľvyslanca Spojených štátov v Nemecku. Pre agentúru DPA to v utorok potvrdil hovorca ambasády v Berlíne Joseph Giordono-Scholz.

Otvor článok

Wu-chan je čistý! Po otestovaní 10 miliónov ľudí sa neobjavili žiadne nové prípady

2.6 2020 16:26

WU-CHAN - Čínske mesto Wu-chan, v ktorom vlani v decembri vypukla pandémia nového koronavírusu, nezaznamenalo žiadne nové prípady nakazených po tom, čo otestovalo takmer všetkých svojich obyvateľov. Informovala o tom v utorok miestna zdravotnícka komisia s tým, že testovanie odhalilo 300 asymptomatických prenášačov vírusu, uviedla agentúra Reuters.

Otvor článok

Messi mohol do konca mája Barcelonu opustiť, rozhodol sa však ostať

2.6 2020 16:53

Aj v sezóne 2020/2021 bude argentínsky futbalový virtuóz Lionel Messi súčasťou španielskeho veľkoklubu FC Barcelona. Tridsaťdvaročný rodák z Rosaria si totiž neuplatnil klauzulu vo svojej zmluve, ktorá mu umožňovala do 31. mája požiadať o prestup do iného mužstva.