V Mexiku objavili najstaršiu a najväčšiu mayskú stavbu

NETKY.SK • 4 Jún 2020, 13:44 • 2 min
V Mexiku objavili najstaršiu a najväčšiu mayskú stavbu

BRATISLAVA - Vedci objavili v mexickom štáte Tabasco najväčšiu a najstaršiu známu stavbu, ktorú postavili Mayovia 1000 až 800 rokov pred naším letopočtom.

slovakia

left justify in out

Na rozdiel od pyramíd v mestách Tikal v Guatemale či Palenque v Mexiku postavených o 1500 rokov neskôr, túto stavbu nevytvorili z kameňa, ale z ílu a hliny a pravdepodobne ju využívali na masové rituály.

Nachádza sa v Aguada Fénix pri hranici s Guatemalou, je 400 metrov široká a 1400 metrov dlhá. Jej výška sa pohybuje od 10 do 15 metrov. Celkovo má väčšie rozmery ako egyptská Chufuova pyramída postavená o 1500 rokov skôr. Objavili ju vďaka technológii Lidar.

 


Výskumníci nenašli žiadne dôkazy o sochách zobrazujúcich vysokopostavené osobnosti, čo naznačuje, že v tomto období sa v mayskej kultúre ešte neprejavovali sociálne rozdiely a hierarchické usporiadanie.

 


K stavbe patrí aj deväť veľkých hrádzí a niekoľko rezervoárov. "Je pravdepodobné, že množstvo ľudí z okolia sa zhromažďovalo pri príležitosti špeciálnych podujatí, zrejme súvisiacich s kalendárnymi cyklami. Rituály pravdepodobne zahŕňali procesie popri hrádzach a na obdĺžnikovom námestí. Ľudia takisto kládli v strede náhornej planiny symbolické predmety, ako napríklad nefritové sekery," uviedol Takeshi Inomata z University of Arizona.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona