Jedna chyba ju vylúčila zo spoločnosti

NETKY.SK • 3 Jún 2020, 8:25 • 2 min
Jedna chyba ju vylúčila zo spoločnosti

Keby sa človek nedopustil chyby, nebol by viac ľudskou bytosťou.

slovakia

left justify in out

Jedna je iná
Nie je ani dôvod písať, že ten, kto by nikdy neurobil nič zlé (či už zámerne alebo nie), nechodí po zemi. Nie je to možné a ani sa nedá žiť takým spôsobom, ktorý by sa dal nazvať dokonalým. Keby to tak bolo, neexistoval by rozvod, nijaká matka by neopúšťala svoje dieťa, nezaľúbilo by sa a nevstúpilo do vzťahu, ktorý je od začiatku určený na krach a zničenie rovnováhy. Nevera by nebola súčasťou slovníka, nehovoriac o tom, že by sa nepoznala ani choroba, ani fyzická či vnútorná bolesť. Toto je miesto, kde sa chybuje. Jedna chyba je ale iná. Predovšetkým je to taká, o ktorej vie každý a proti tomu, kto sa jej dopustil, je zdvihnutý odsudzujúci prst. Hovorí sa jej osudná.

 

Dilógia
Do témy sa pustila aj Cecelia Ahern, ktorá je známa vďaka romanticko ladenej literatúre. Jej najnovší knižný počin, ktorý sa dočkal slovenského prekladu, je úplne iný. Je to dilógia skladajúca sa z kníh Chybná a Dokonalá. Je to distopický román, no i napriek tomu je taký drsný, taký aktuálny, že to až vyráža dych.


Logika
Celestine je sedemnásťročné dievča. Má rada poučky, pravidlá a vo všetkom hľadá logiku. Pohybuje sa v spoločnosti, ktorá je založená na priamosti. Kto raz vybočí a urobí niečo, čo v krajine nie je legálne, označí sa za Chybného. Na telo sa mu vypáli znamenie a bude naveky vylúčený z civilizácie. Chybný má stanovenú večierku, má neustále v pätách akýsi dozor, ktorý na neho dohliada. Má v autobuse vyhradené miesto, ktoré je oddelené od zvyšku cestujúcich, a ak je náhodou obsadené, musí stáť. Dostáva sa mu opovrhnutia, nikto sa s ním nechce rozprávať, ani sa na neho neminie jediný úsmev.
Celestine odsúdencov vída, ale vyhýba sa im. Hnusia sa jej.

 

Rebelka
Rebelskú časť v rodine zastupuje jej sestra. Tá má vždy nejaký opačný názor a nebojí sa ho dať najavo. Celestine ju preto napomína, nesmie vytŕčať.


Kým sa označenie týkalo kohosi vzdialeného, dalo sa umlčať svedomie a prehovárať samého seba, že je to v poriadku. No keď je za Chybnú považovaná jej učiteľka klavíra, začína aj Celestine nahlodávať otázka. Čo ak to takto byť nemá?
A odtiaľ je už len krok k zdvihnutiu hlasu.


Vinná alebo nevinná

Celestine sa postaví za Chybného. Sedí v autobuse a hľadí na to, ako označený starý muž kašle, priam sa dusí a hrozí mu najhoršie. Nikto sa nedvíha, aby mu pomohol, má iba znechutenie a pohoršenie. Lenže ona tam nemôže nečinne byť, vstane, zasiahne, odmietne sa podriadiť. Než sa nazdá, sirény hučia, prichádzajú k nej, berú ju a zatvárajú do väzenia. Ak sa rozhodne o vine, aj ona bude Chybná.


Autorka do príbehu vložila emócie, zamotaný dej a celou líniou sa nesie silný filozofický náboj. Je správne, aby jedno pochybenie navždy zničilo jeden život? Prečo sa spoločnosť delí na rovných a rovnejších a ako sa v takom usporiadaní nájsť?
Na to nie je všeobecná odpoveď, je iba individuálny kompas. Ním sa treba riadiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona