Kolíková by ostala ministerkou, aj keby sa generálnym prokurátorom stal Daniel Lipšic

NETKY.SK • 3 Jún 2020, 18:10 • 2 min
Kolíková by ostala ministerkou, aj keby sa generálnym prokurátorom stal Daniel Lipšic

BRATISLAVA - Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) by z vlády neodišla, ak by sa generálnym prokurátorom stal advokát Daniel Lipšic. Konkrétneho kandidáta zatiaľ nepodporuje. Myslí si, že v minulosti ukázali odvahu prokurátori Ján Hrivnák a Maroš Žilinka.

slovakia

left justify in out

Novela o prokuratúre ešte neplatí 

Generálnym prokurátorom by mal byť podľa nej prokurátor, dohoda na konkrétnom mene v koalícii nie je. Absenciu dohody na mene konkrétneho kandidáta považuje ministerka za dobré východisko, keďže ešte neplatí ani len novela zákona o prokuratúre, a tým pádom sa nekonalo ani verejné vypočutie kandidátov. "Keby sme sa bavili o tom, že je tu dohoda o mene vopred, tak, samozrejme, sa môžeme rozprávať o tom, že počas toho vypočutia príde prekvapenie, s ktorým sa bude treba vyrovnať," myslí si Kolíková.

 

img

 

Za problém by považovala, keby v koalícii nepanovala zhoda na konkrétnom kandidátovi po verejnom vypočutí v parlamente. Novelizáciu zákona o prokuratúre cez poslanecký návrh považuje ministerka za najschodnejšie východisko vzhľadom na čas, ktorý sa kráti Jaromírovi Čižnárovi v jeho funkcii. Riadny legislatívny proces sa tak podľa Kolíkovej nedal stihnúť, ak sa berie do úvahy termín 17. júla, keď Čižnárovi skončí funkčné obdobie.

 

Slová premiéra ju prekvapili

Na otázku, ako si vysvetľuje slová premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), ktorý interpretuje text vládneho programu tak, že sa môže stať generálnym prokurátorom aj neprokurátor, uviedla Kolíková, že ju to prekvapilo. "Na druhej strane aj to prináša politický život, že to ostatná časť koalície takto jednoducho chce," doplnila.

 

img

 

Otázku možného konfliktu záujmov pri osobe Daniela Lipšica vzhľadom na jeho politickú minulosť spojenú s hnutím OĽaNO aj niektorými členmi Sme rodina považuje za legitímnu. "Na to, aby bol úspešný kandidát, tak si myslím, že musí obstáť pri odpovedi na túto otázku tak, že uveríme všetci aj vy, že bude pripravený aj schopný stíhať všetkých," uviedla ministerka.

 

img

 

Vyzdvihnutie dvoch prokurátorov

Ku konkrétnemu z medializovaných mien sa Kolíková nevyjadrila. Vyzdvihla prácu Hrivnáka a Žilinku, s ktorými spolupracovala na novele prokuratúry pred desiatimi rokmi s vtedajšou ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou. "Ja som ich zažila ako ľudí z prokuratúry, ktorí boli pripravení sa veľmi otvorene rozprávať o tom, v akej situácii prokuratúra je a aké reformy sú dôležité. Desať rokov dozadu to chcelo veľkú odvahu otvorene sa rozprávať o tom, na akých princípoch by mala prokuratúra do budúcna stáť," vysvetlila.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona