Týždňová dovolenka na Slovensku vyjde rodinu v priemere poriadnu sumu

NETKY.SK • 3 Jún 2020, 11:22 • 2 min
Týždňová dovolenka na Slovensku vyjde rodinu v priemere poriadnu sumu

BRATISLAVA - Tohtoročná dovolenka na Slovensku bude stáť priemernú štvorčlennú rodinu s dvoma deťmi zhruba 1300 eur.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z prepočtov Slovenskej sporiteľne na základe priemerných cien uvádzaných Štatistickým úradom SR. Najväčšie náklady sú na ubytovanie, stravovanie a dopravu.

 

"Zhruba tretinu z celkových výdavkov rodiny na dovolenke zhltne ubytovanie. V prípade stravy sa Slováci na výletoch po Slovensku stravujú menej nákladne ako v zahraničí. Spoločne s dopravou tvoria približne štvrtinu výdavkov," informovala v stredu analytička Slovenskej sporiteľne Lenka Buchláková.

 

Pre obmedzenia v cestovaní a obavy pred koronavírusom Slováci tento rok podľa jej slov uprednostňujú domácu dovolenku pred zahraničnou.

Približne polovica Slovákov sa minulý rok rozhodla pre dovolenku na Slovensku. V priemere minuli za jednu noc 43 eur a dovolenka trvala tri dni. Domáci mali podiel 64 percent medzi všetkými návštevníkmi slovenských ubytovacích zariadení. Slovenskí dovolenkári na krátkodobé výlety vynaložia v priemere 420 eur za viac ako štyri dni.

 

img

 

"Mnoho Slovákov si vyberá ubytovacie zariadenia s polpenziou alebo bez stravy a varia si alebo sa stravujú mimo hotela či penziónu. V priemere vyjde stravovanie na jedného Slováka na deň dovolenky približne 18 eur," uviedla Buchláková. V rámci dopravy sú zarátané náklady na benzín či naftu, ale aj na taxík či miestnu prepravu. Výdavky na zábavu dosahujú zhruba 10 eur na deň, na alkohol 12 eur, na suveníry necelých 5 eur.

Na kratšie výlety si Slováci dlhodobo vyberajú najmä susednú Českú republiku, kde sa v priemere zdržiavajú tri až štyri dni, pričom noc stojí 48 eur.

 

img

 

"Očakávame, že po otvorení hraníc s našimi susedmi by práve mnoho Slovákov mohlo toto leto využiť možnosť ísť na kratšiu dovolenku do Čiech. Zo štatistiky vyplýva, že vlani sa pre kratšie dovolenky v zahraničí rozhodlo približne 15 percent Slovákov," poznamenala analytička.

Na dlhodobejšie dovolenky si Slováci v minulosti vyberali najmä Chorvátsko a Taliansko, v tomto roku bude o druhú uvedenú krajinu znížený záujem. Slovákov stojí jedna noc v Chorvátsku 79 eur, túto krajinu najmä počas leta navštevujú najčastejšie a strávia tam v priemere osem nocí. Druhou najčastejšie navštevovanou krajinou bolo doteraz Taliansko, kde Slováci minuli v priemere 81 eur na noc a strávili tam sedem nocí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona