V Hongkongu si tisíce ľudí pripomenuli výročie masakry z 1989, nezastavil ich ani zákaz zhromažďovania sa

NETKY.SK • 4 Jún 2020, 16:14 • 2 min
V Hongkongu si tisíce ľudí pripomenuli výročie masakry z 1989, nezastavil ich ani zákaz zhromažďovania sa

HONGKONG - Tisíce ľudí si vo štvrtok v Hongkongu pripomenuli 31. výročie zákroku čínskych bezpečnostných zložiek proti prodemokratickým demonštrantom na pekinskom Námestí nebeského pokoja (Tchien-an-men). Tichý protest sa uskutočnil aj napriek policajnému zákazu.

slovakia

left justify in out

Tradičná pietna spomienka 

Demonštranti so sviečkami sa zišli vo Viktóriinom parku, kde sa podobná akcia koná každý rok od roku 1989, a krátko po 20.00 h miestneho času držali minútu ticha. Polícia ľudí vyzývala, aby sa na nepovolenom zhromaždení nezúčastňovali. Výraznejšie však nezasiahla.

 

img

 

Zákaz pre COVID-19 nebola prekážka 

Spomienkové akcie v súvislosti s masakrou sú na území pevninskej Číny zakázané. V Hongkongu však boli povolené. Úrady v tento rok po prvý raz každoročný tichý protest zakázali. Polícia ako dôvod uviedla opatrenia v súvislosti s koronavírusovou pandémiou a Viktóriin park zabarikádovala, aby ľuďom zabránila zhromaždiť sa tam.

 

 

Peking zaujal voči Hongkongu prísnejší postoj po vlne protivládnych protestov, ktoré sa začali v júni 2019. Demonštranti zo začiatku žiadali, aby vláda stiahla sporný návrh zákona, ktorý by umožnil osoby podozrivé zo spáchania trestných činov vydávať do pevninskej Číny.

 

Masakra v 1989

Neskôr boli protesty zamerané najmä voči zasahovaniu Číny do osobitného autonómneho štatútu Hongkongu, ktorý je založený na zásade "jedna krajina, dva systémy". Demonštrácie za dodržiavanie základných ľudských sa konali na Tchien-an-mene od 15. apríla do 4. júna 1989. Ich potlačenie armádou si podľa odhadov vyžiadalo 1000-10 000 obetí na životoch. Čína oficiálne priznáva len zhruba tri stovky obetí.

 

 

Pekinské Námestie nebeského pokoja bolo vo štvrtok prázdne a v okolí hliadkovala polícia a obrnené vozidlá.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona