Igor Matovič odcestoval na prvú zahraničnú cestu v pozícii premiéra

NETKY.SK • 3 Jún 2020, 14:54 • 2 min
Igor Matovič odcestoval na prvú zahraničnú cestu v pozícii premiéra

PRAHA/BRATISLAVA - Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) pricestoval v dnešných hodinách do hlavného mesta Českej republiky. V Prahe absolvuje svoju prvú zahraničnú pracovnú cestu. Na pražskom letisku ho privítal veľvyslanec SR v Prahe Peter Weiss.

slovakia

left justify in out

Témy diskusie 

Z letiska si to slovenský premiér spolu s delegáciou namieril do Kramářovej vily, v rezidencii českého predsedu vlády ho privítal premiér ČR Andrej Babiš. Šéfovia exekutív majú hovoriť o pandemickej situácii v oboch krajinách, rovnako majú diskutovať o bilaterálnej spolupráci cezhraničnom režime a takisto o návrhu dlhodobého rozpočtu Európskej únie.

 

V Prahe prítomné viaceré mená 

Súčasťou delegácieviacerí ministri vrátane podpredsedníčky vlády Veroniky Remišovej (Za ľudí), ministra financií SR Eduarda Hegera (OĽaNO), ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivana Korčoka (nominant SaS) a ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO). Remišová a Mikulec majú počas dňa naplánované aj separátne rokovania s českými partnermi.

 

img

 

V delegácii je tiež konzílium odborníkov. Člen permanentného krízového štábu Robert Mistrík informoval o tom, že konzílium sa stretne s Romanom Prymulom, ktorý viedol český ústredný krízový štáb počas nástupu pandémie nového koronavírusu, od júna je vládnym splnomocnencom pre vedu a výskum v zdravotníctve.

 

"Budeme hovoriť o skúsenostiach pri zvládnutí pandémie, no rovnako bude témou pripravenosť oboch krajín na riziko druhej vlny a možná koordinácia aktivít v takomto prípade," uviedol Mistrík.

 

Stretnutie s ústrednými českými politikmi 

Slovenského premiéra prijmú v rámci programu aj prezident ČR Miloš Zeman, rovnako tak šéfovia oboch komôr českého parlamentu - predseda Senátu Miloš Vystrčilpredseda Poslaneckej snemovne Radek Vondráček. Premiér Matovič takisto položí veniec k soche Milana Rastislava Štefánika na pražskom Petříne.

 

img

 

Stretnutie s Babišom už prebehlo

"Vlády Českej republiky (ČR) a Slovenka by sa tento rok mali stretnúť na spoločnom zasadnutí v Slovenskom raji," uviedol na spoločnej tlačovej besede predsedov vlád oboch štátov v Prahe Igor Matovič.

"Aby sme zvýraznili krásy Slovenska alebo význam turizmu pre obe krajiny," povedal Matovič s tým, že spoločné stretnutie oboch vlád by malo byť plodné. Zároveň vyjadril spokojnosť s dnešnou návštevou ČR. "Dostal som takú priehršť ľudskosti," vyhlásil. Verí, že SR a ČR budú "aj do budúcna takým vzorom bratskej lásky v Európe".

 

img

 

Český premiér je za obnovenie vzájomnej medzištátnej dopravy 

Pokiaľ ide o avizované otvorenie hraníc medzi SR a ČR, český premiér Andrej Babiš by bol podľa vlastných slov rád, keby prišlo aj k obnoveniu vzájomnej vlakovej a autobusovej dopravy. O detailoch režimu na hraniciach však podľa neho ešte spolu rokujú ministri vnútra. Pokiaľ ide o eventuálne otváranie hraníc s Rakúskom, SR a ČR by podľa Babiša mohli v tomto smere postupovať spoločne.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona