Archív článkov za Marec 2018, strana 2

Otvor článok

Protimonopolný úrad prešetruje Hornonitrianske bane, mali zneužívať dominantné postavenie na trhu

1.3 2018 11:56

PRIEVIDZA - Protimonopolný úrad (PMÚ) SR sa zaoberá podnetom Kúpeľov Bojnice ohľadom údajného zneužívania dominantného postavenia na trhu Hornonitrianskymi baňami Prievidza (HBP).

Otvor článok

Jarjabek: O poste ministra kultúry som vôbec nerozmýšlal

1.3 2018 13:02

BRATISLAVA - Predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD) do tejto chvíle nerozmýšľal nad tým, že by mal záujem stať sa ministrom kultúry po odstupujúcom Marekovi Maďaričovi (Smer-SD) a nerozmýšľa nad tým ani ďalej. Povedal to vo štvrtok s tým, že do výberu nového ministra sa na pôde Smeru-SD nebude aktívne zapájať, keďže to sa rieši na užšom vedení.

Otvor článok

V bratislavskej Petržalke uvažujú o vybudovaní cintorína pre zvieratá

1.3 2018 13:02

BRATISLAVA – V bratislavskej mestskej časti Petržalka uvažujú o vybudovaní cintorína pre mŕtve zvieratá, predovšetkým pre psov.

Otvor článok

Na päťtisícročných múmiách našli najstaršie figurálne tetovania na svete

1.3 2018 13:08

BRATISLAVA - Vedci objavili na dvoch päťtisíc rokov starých múmiách z Egypta najstaršie figurálne tetovania na svete. Sú nimi divý býk, paovca hrivnatá a esovité motívy, ktoré zdobia ostatky muža a ženy zo starovekého mesta Gebelein, ktoré má v zbierke Britské múzeum.

Otvor článok

Štátny rozpočet sa po prvých dvoch mesiacoch roka dostal do schodku

1.3 2018 13:15

BRATISLAVA - Po januárovom prebytku takmer 150 mil. eur bol už po dvoch mesiacoch tohto roka štátny rozpočet v schodku. Ku koncu februára totiž vykázal deficit na úrovni 341,7 mil. eur, čo však bol stále medziročne lepší výsledok o 16,2 %.

Otvor článok

Rusko otestovalo nové nukleárne zbrane

1.3 2018 13:19

MOSKVA - Rusko otestovalo nové nukleárne zbrane vrátane riadenej strely s plochou dráhou letu a podvodného dronu poháňaných jadrom. Vo štvrtok to počas prejavu o stave národa oznámil prezident Vladimir Putin s tým, že zbrane budú odolné proti zneškodneniu.

Otvor článok

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví pokročil v príprave nových cenových vyhlášok, verejnosť ich môže pripomienkovať

1.3 2018 13:24

BRATISLAVA - Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) pokročil v príprave nových pravidiel. Energetické a vodárenské spoločnosti, ako aj laická a odborná verejnosť už môžu pripomienkovať predbežné informácie súvisiace s novými vyhláškami regulačného úradu. Riadne pripomienkovanie vyhlášok, ktorými sa ustanovuje cenová regulácia v elektroenergetike, plynárenstve, teplárenstve a vo vodárenstve je naplánované na apríl a máj tohto roka.

Otvor článok

Nové pravidlá zjednodušujú sledovanie a identifikáciu vína v EÚ

1.3 2018 13:27

BRATISLAVA - Dve nové európske nariadenia pomôžu monitorovať pohyb vínnych produktov, osvedčia ich pôvod a charakteristiky a zabezpečia, aby sa vykonali potrebné kontroly s cieľom zabrániť podvodným praktikám alebo ich prípadne pomôcť riešiť. Informovala o tom Európska komisia (EK) na svojej internetovej stránke. Nové nástroje EK sa budú uplatňovať na úrovni členských štátov Európskej únie (EÚ), no budú zahŕňať aj značnú cezhraničnú spoluprácu medzi krajinami.

Otvor článok

Európska komisia preskúma dotácie v poľnohospodárstve na Slovensku

1.3 2018 13:29

BERLÍN - Po vražde novinára Jána Kuciaka bude Európska komisia (EK) preverovať informácie o možnom zneužívaní dotácií z európskeho rozpočtu do poľnohospodárstva na Slovensku. V rozhovore pre nemecký denník Die Welt to uviedol komisár EÚ pre rozpočet Günther Oettinger.

Otvor článok

Palestínčan, ktorý vraždil v supermarkete v Hamburgu, dostal doživotie

1.3 2018 13:30

BERLÍN - Palestínčan, ktorý vlani v nemeckom supermarkete kuchynským nožom zabil jedného človeka a šiestich ďalších zranil, pôjde na doživotie za mreže.

Otvor článok

Extrémna zima v Maďarsku len tento týždeň zabila 21 ľudí

1.3 2018 13:39

BUDAPEŠŤ - V extrémne chladnom počasí uplynulých štyroch dní, keď v niektorých oblastiach Maďarska klesli teploty aj pod mínus 20 stupňov Celzia, zomrelo v krajine na podchladenie 21 ľudí. Informovalo o tom vo štvrtok na svojej internetovej stránke Mszfszk.hu Maďarské sociálne fórum - sociálny okrúhly stôl (MSZFSZK).

Otvor článok

V Červenom Kláštore namerali meteorológovia až -25,6 stupňa Celzia

1.3 2018 13:40

POPRAD – Uplynulá noc a štvrtkové ráno bolo na celom Slovensku veľmi mrazivé. Meteorológovia namerali veľmi nízke hodnoty teploty vzduchu, aké túto zimu ešte neboli. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

Otvor článok

Štefanec je za vznikom nového výboru EP, ktorý sa má venovať Kuciakovým kauzám

1.3 2018 13:50

BRUSEL - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok v rámci plenárneho zasadnutia v Bruseli odobrili vznik nového pracovného výboru, za ktorým stojí slovenský europoslanec Ivan Štefanec (KDH) a jeho český kolega Luděk Niedermayer. Obaja sú z frakcie Európskej ľudovej strany (EĽS).

Otvor článok

Polícia obvinila rodičov z Michaloviec z usmrtenia polročného dieťaťa

1.3 2018 13:56

MICHALOVCE - Polícia obvinila rodičov polročného dieťaťa, ktorí mali zanedbať jeho zdravotnú starostlivosť, z prečinu usmrtenia. Ide o 25-ročnú ženu a 28-ročného muža z okresu Michalovce.

Otvor článok

Z bioplynovej stanice pri Zemplínskej Teplici uniká biomasa, dostala sa do potoka

1.3 2018 14:00

TREBIŠOV – Pri obci Zemplínska Teplica v okrese Trebišov došlo v stredu (28.2.) večer k úniku biomasy z miestnej bioplynovej stanice, ktorá sa dostala až na cestu a do potoka Teplica. TASR to potvrdila starostka obce Jozefína Uhaľová.

Otvor článok

Štátna školská inšpekcia vlani vykonala takmer 2000 inšpekcií, zistila viaceré nedostatky

1.3 2018 14:09

BRATISLAVA – Štátna školská inšpekcia (ŠŠI) v školskom roku 2016/2017 vykonala 1978 inšpekcií v školských zariadeniach. Kontrolovaných bolo 1648 štátnych škôl, 147 cirkevných a 183 súkromných. Vyplýva to z Správy o stave a úrovni výchovy v školách a školských zariadeniach v SR v školskom roku 2016/2017.

Otvor článok

Gazprom v marci prestane dodávať plyn ukrajinskému Naftogazu

1.3 2018 14:14

KYJEV - Ruská štátna spoločnosť Gazprom podľa zástupcu predsedu predstavenstva Alexandra Medvedeva nebude dodávať ukrajinskej energetickej firme Naftogaz zemný plyn, ktorý mala prevziať v marci, keďže spoločnosti nedokázali uzavrieť dohodu. Informuje o tom ruský portál rt.com. Medvedev novinárom povedal, že Gazprom vrátil celú zálohovú platbu, ktorú dostal od ukrajinskej štátnej firmy Naftogaz na marcové dodávky.

Otvor článok

Francúzski poslanci navrhli pokutovať sexistické správanie

1.3 2018 14:19

PARÍŽ - Skupina piatich francúzskych poslancov v stredu podala vláde návrh na pokutovanie ľudí, ktorých by pristihli pri sexistickom správaní sa.

Otvor článok

AKTUALIZOVANÉ Polícia na Zemplíne zadržala v súvislosti s vraždou Kuciaka sedem osôb

1.3 2018 14:24

KOŠICE - Počas štvrtkovej razie v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej zadržala polícia na Zemplíne sedem osôb. Na tlačovom brífingu v Košiciach to povedal policajný prezident Tibor Gašpar.

Otvor článok

Cesta vlakom z Košíc do Bratislavy potrvá opäť kratšie. Skráti sa a posilní aj spojenie do Prešova

1.3 2018 14:47

KOŠICE - Cesta vlakmi InterCity medzi Košicami a Bratislavou potrvá od nedele (4.3.) kratšie. Dôvodom je odstránenie viacerých výluk. Na trati Prešov – Kysak – Košice nasadí Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) tiež nové regionálne expresy (REX). Vedenie spoločnosti o tom informovalo na štvrtkovej tlačovej konferencii v Košiciach.

Otvor článok

Francúzska prokuratúra vzniesla predbežné obvinenie voči Marine Le Penovej pre fotografie IS

1.3 2018 14:49

PARÍŽ - Francúzska prokuratúra vzniesla predbežné obvinenie voči Marine Le Penovej, ktorá na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter zverejnila fotografie zobrazujúce násilie páchané militantmi z extrémistickej skupiny Islamský štát (IS).

Otvor článok

Ripple vs. Swift

1.3 2018 14:55

Obe spoločnosti sú priamymi konkurentmi na tom istom trhu. Stará spoločnosť (Swift) ovládajúca cezhraničný prevodový trh a nová revolučná technologická spoločnosť (Ripple), ktorá chce prevziať časť tohto obrovského trhu.

Otvor článok

Britská banka HSBC by mohla čoskoro spustiť blockchainové platby

1.3 2018 15:00

LONDÝN – Bankový gigant HSBC plánuje čoskoro spustiť testovanie technológie blockchain pri reálnych transakciách.

Otvor článok

FOTO Polícia zadržala na diaľnici muža, ktorý jazdil pod vplyvom alkoholu: Rozhodne však nebol autom!

1.3 2018 15:00

Americká polícia pobavila internet, keď uverejnila správu zo svojho neobvyklého zásahu.

Otvor článok

Na podchladenie už u nás zomrelo sedem ľudí, z toho traja v Prešovskom kraji

1.3 2018 15:02

BRATISLAVA - Od nedele si silné mrazy vyžiadali najmenej sedem obetí.

Otvor článok

Amazon hľadá šikovných mladých ľudí, v rámci veľtrhu práce ponúka špeciálny program

1.3 2018 15:13

BANSKÁ BYSTRICA - Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici (UMB) a UMB Hockey Team (univerzitný hokejový tím) pod záštitou rektora Vladimíra Hiadlovského v spolupráci s mestom Banská Bystrica organizovali Dňa 27. februára 2018 od 14.00 hod. podujatie Zo školy na zimák – Univerzitný deň pracovných príležitostí.

Otvor článok

Pri verejnom obstarávaní sa má zrušiť dvojobálkové predkladanie ponúk

1.3 2018 15:13

BRATISLAVA - Proces verejného obstarávania na Slovensku sa má zjednodušiť a zefektívniť. Avizuje to Úrad verejného obstarávania (ÚVO), ktorý pripravuje novelu zákona. Po novom by sa malo napríklad vypustiť zo zákona dvojobálkové predkladanie ponúk. Upraviť sa má aj finančný limit, v rámci ktorého bude zadávanie zákaziek vyňaté spod pôsobnosti zákona o verejnom obstarávaní.

Otvor článok

VIDEO Vodička odišla od stojana na benzínke s hadicou v aute. To sa potom diali veci!

1.3 2018 15:53

Benzínové pumpy s obsluhou môžu mať aj svoje nevýhody. Niektorí vodiči, zvlášť ak sú neskúsení ako v tomto prípade, si totiž nemusia všimnúť, že hadicu majú stále zasunutú v nádrži a veselo šliapnu na plyn. Ako to dopadne, ukazuje nahrávka z priemyselnej kamery na čerpacej stanici v čínskom okrese Chan-šan.

Otvor článok

Talianske voľby sú v nedeľu. Podľa prieskumov to na maznanie s EÚ nevyzerá

1.3 2018 15:56

Taliansko čakajú v nedeľu voľby do parlamentu a predvolebným prieskumom dominujú strany, ktoré sú kritické nielen k migrácii, ale aj k Európskej únii.

Otvor článok

FOTO Prekrásnej modelke, ktorá pobláznila ľudí po celom svete, uniklo šokujúce tajomstvo

1.3 2018 16:02

Fotografie ohromne krásnej Shudu Gram obleteli svet. Z jej dokonalosti onemeli muži aj ženy. Niečo s ňou však nie je s „kostolným“ poriadkom.

Otvor článok

Samovražedný atentátnik v Somálsku zavraždil najmenej osem ľudí

1.3 2018 16:18

MOGADIŠO - Samovražedný atentátnik s autom naplneným výbušninami patriaci k militantnej skupine aš-Šabáb zabil najmenej osem ľudí v somálskom hlavnom meste Mogadišo. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.

Otvor článok

Slováci a európski novinári si v Bruseli uctili pamiatku Jána Kuciaka

1.3 2018 16:22

BRUSEL - Niekoľko desiatok Slovákov a zástupcov médií z Európy si prišlo vo štvrtok krátko popoludní uctiť pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Akciu, ktorá sa konala neďaleko sídla Európskej rady v Bruseli, pripravila Európska federácia novinárov (EFJ).

Otvor článok

Minister Kaliňák: V prípade vraždy Jána Kuciaka pomôže aj FBI

1.3 2018 16:25

BRATISLAVA – Do vyšetrovania prípadu vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho družky Martiny Kušnírovej sa zapojila česká i talianska polícia a pomoc potvrdil aj Europol, americká FBI a britský Scotland Yard. Na Facebooku to napísal minister vnútra Robert Kaliňák.

Otvor článok

Ukrajinský parlament schválil v prvom čítaní návrh zákona o protikorupčnom súde

1.3 2018 16:25

KYJEV - Ukrajinský parlament schválil vo štvrtok v prvom čítaní prezidentský návrh zákona o Najvyššom protikorupčnom súde. Za návrh hlasovalo 282 poslancov 450 členného parlamentu, informovala agentúra Ukrinform.

Otvor článok

Organizácia spojených národov: Počet obetí počas konfliktu na Donbase je až 4,4 milióna ľudí

1.3 2018 16:33

DONECK - Počas štyroch rokov agresie Ukrajiny na Donbase bolo zranených 4,4 milióna ľudí. Takéto údaje uvádza Úrad Organizácie spojených národov na Ukrajine. Viac ako 2530 civilistov zomrelo a 9-tisíc bolo zranených. Bolo poškodených tisíce domov, stovky nemocníc, škôl a objektov elektrickej dodávky.

Otvor článok

Egyptský prezident nariadil po zrážke vlakov celoštátne kontroly na železniciach

1.3 2018 16:44

KÁHIRA - Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí nariadil v štvrtok celoštátne kontroly železničných zariadení po tom, ako predošlý deň zahynulo najmenej 12 ľudí pri zrážke vlakov na území guvernorátu Buhajra v delte Nílu. Uviedla to agentúra DPA s odvolaním sa na internetové vydanie egyptského denníka al-Ahrám.