Cesta vlakom z Košíc do Bratislavy potrvá opäť kratšie. Skráti sa a posilní aj spojenie do Prešova

NETKY.SK • 1 Marec 2018, 14:47 • 2 min
Cesta vlakom z Košíc do Bratislavy potrvá opäť kratšie. Skráti sa a posilní aj spojenie do Prešova

KOŠICE - Cesta vlakmi InterCity medzi Košicami a Bratislavou potrvá od nedele (4.3.) kratšie. Dôvodom je odstránenie viacerých výluk. Na trati Prešov – Kysak – Košice nasadí Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) tiež nové regionálne expresy (REX). Vedenie spoločnosti o tom informovalo na štvrtkovej tlačovej konferencii v Košiciach.

slovakia

left justify in out

Podľa prvej zmeny cestovného poriadku 2017/2018 na trati medzi Bratislavou a Košicami bude cesta vlakom IC 513 trvať štyri hodiny a 35 minút. Jazda vlakom tak bude rýchlejšia ako autom. Ďalšie dva vlaky InterCity IC 520 a IC 525 skrátia svoju jazdnú dobu na štyri hodiny a 46 minút.

 

"Je to čas, ktorý je absolútne konkurenčný s automobilovou prepravou za ideálnych podmienok a dokonca najrýchlejší IC vlak je rýchlejší ako jazda autom z Bratislavy do Košíc," uviedol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK Filip Hlubocký.

 

Obyvateľov oboch východoslovenských krajských miest prepojí deväť nových vlakov REX. V porovnaní s jazdnou dobou osobných vlakov - 39 až 41 minút budú najrýchlejšie vlaky REX na linke Košice – Kysak – Prešov jazdiť až o štvrtinu rýchlejšie.

 

"Ľuďom, ktorí cestujú medzi Košicami a Prešovom umožnia prepraviť sa medzi týmito dvoma mestami už za 28 minút. Medzi Košicami a Prešovom spolu s týmito deviatimi vlakmi budeme mať denne 54 vlakov, ktoré veríme, že dostanú cestujúcich z áut do vlakov," priblížil Hlubocký.

 

Nové REX-y podľa jeho slov poskytnú cestujúcim v smere do Prešova viac ako 1300 sedadiel a v smere do Košíc bude k dispozícii vyše 1600 sedadiel.

 

Ako ďalej uviedol, zmenou je i zavedenie hodinového taktu medzi Bratislavou a Žilinou. "Tu zavádzame deväť vlakov kategórie regionálny rýchlik. Spolu s ostatnými vlakmi, ktoré už na tejto linke fungujú, bude zabezpečený v pracovných dňoch hodinový takt," skonštatoval Hlubocký.

 

Na trase Košice – Kysak – Prešov nasadí ZSSK vynovené i staršie vozne. "Chceme efektívnejšie využívať náš súčasný vozový park. Približne polovica vlakov bude vynovená a polovica, žiaľ, vzhľadom na to, že niektoré naše nové jednotky prechádzajú hlavnými opravami, tak budeme musieť nasadiť starší vozový park," povedal obchodný riaditeľ ZSSK Karol Martinček.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies