Pri verejnom obstarávaní sa má zrušiť dvojobálkové predkladanie ponúk

NETKY.SK • 1 Marec 2018, 15:13 • 2 min
Pri verejnom obstarávaní sa má zrušiť dvojobálkové predkladanie ponúk

BRATISLAVA - Proces verejného obstarávania na Slovensku sa má zjednodušiť a zefektívniť. Avizuje to Úrad verejného obstarávania (ÚVO), ktorý pripravuje novelu zákona. Po novom by sa malo napríklad vypustiť zo zákona dvojobálkové predkladanie ponúk. Upraviť sa má aj finančný limit, v rámci ktorého bude zadávanie zákaziek vyňaté spod pôsobnosti zákona o verejnom obstarávaní.

slovakia

left justify in out

ÚVO o príprave novely zákona informuje na legislatívnom portáli Slov-lex. Zmeny sú podľa úradu potrebné kvôli podnetom širokej odbornej a laickej verejnosti pri verejnom obstarávaní. "Cieľom návrhu zákona je predovšetkým zefektívniť a zjednodušiť proces verejného obstarávania, upraviť niektoré nejasnosti v rámci súčasne platnej a účinnej právnej úpravy a taktiež zefektívniť úpravu revíznych postupov a ukladania sankcií za správne delikty," avizuje ÚVO v predbežnej informácii k návrhu zákona.

 

Jedným z cieľov právnej normy je aj "zjemnenie" úpravy niektorých inštitútov, ktoré sú v súčasnosti v zákone o verejnom obstarávaní upravené prísnejšie. Ide napríklad o úpravu zmeny zmluvy alebo úpravu výnimiek z odkladných lehôt pre uzavretie zmluvy.

 

V rámci zefektívnenia procesu verejného obstarávania sa navrhuje vypustenie dvojobálkového predkladania ponúk. "V praxi sa neosvedčilo a bola s ním spojená predovšetkým zvýšená administratívna záťaž na strane verejných obstarávateľov," vysvetľuje ÚVO.

 

Novelou sa má upraviť aj finančný limit, v rámci ktorého bude zadávanie zákaziek vyňaté z pôsobnosti zákona o verejnom obstarávaní. "Navrhuje sa tiež upraviť problematiku dotovaných subjektov, konkrétne zúžiť pôsobnosť zákona o verejnom obstarávaní len na subjekty, ktorým je poskytnutá dotácia vyššia ako 50 %," priblížilo ÚVO.

 

Právna norma má odstrániť aj nejasnosti z praxe. "V rámci zadávania podlimitných zákaziek je ambíciou návrhu zákona zjednodušenie tohto postupu, a to napríklad nahradením jednotného európskeho dokumentu jednoduchým čestným vyhlásením, a taktiež skrátením odkladnej lehoty na uzavretie zmluvy," doplnil úrad.

 

Úprava revíznych postupov má priniesť zredukovanie obsahových náležitostí žiadosti o nápravu, podstatne jednoduchšiu úpravu pre výpočet kaucie, a taktiež zrušenie povinnosti prikladať k námietkam prílohy. "V rámci úpravy ukladania sankcií za správne delikty zavádza návrh zákona skrátené konanie a uloženie zníženej sankcie v prípade, ak kontrolovaný subjekt uzná, že sa dopustil zisteného správneho deliktu," dodal úrad.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies