V bratislavskej Petržalke uvažujú o vybudovaní cintorína pre zvieratá

NETKY.SK • 1 Marec 2018, 13:02 • 2 min
V bratislavskej Petržalke uvažujú o vybudovaní cintorína pre zvieratá

BRATISLAVA – V bratislavskej mestskej časti Petržalka uvažujú o vybudovaní cintorína pre mŕtve zvieratá, predovšetkým pre psov.

slovakia

left justify in out

Nie každý má totiž vlastný pozemok, kde by mohol mŕtve zviera pochovať, ľudia sa tak rozhodnú zvieratá pochovať voľne do krajiny i priamo do chráneného územia. "V Petržalke je možné na viacerých, predovšetkým zalesnených miestach naraziť na rôzne zoskupenia menších hrobových miest. Na navŕšenej hline sa dajú nájsť hračky, sošky, náhrobky i horiace sviečky,“ spomenula Mária Halašková z tlačového oddelenia petržalského úradu. Ako dodala, manipulácia so sviečkami a ohňom bez dozoru ohrozuje verejnú zeleň.

Petržalka podľa starostu Vladimíra Bajana cintorín pre zvieratá potrebuje. „V spolupráci s odborníkmi hľadám priestor, kde by cintorín mohol vzniknúť a neohrozoval by životné prostredie. Samozrejme, do úvahy prichádza aj krematórium. Bol som sa pozrieť v Jabloňovom, kde funguje už niekoľko rokov. Vybudovala ho a aj ho prevádzkuje súkromná spoločnosť,“ spomenul s tým, že v okolí Trnavy funguje mobilné krematórium. „Zvažujem, ktorá z možností by bola pre Petržalku najvhodnejšia,“ dodal Bajan.

Ako poznamenal pred novinármi, o tejto téme už diskutoval aj s miestnymi poslancami. „Predstava je taká, že by to nemusela financovať mestská časť zo svojich peňazí, čiže hľadáme spolupracovníkov,“ zhrnul. Podľa neho už vybrali vhodné pozemky a radi by túto vec posunuli tak, aby priestor mohli začať budovať. „Predpokladám, že v druhom polroku tohto roka by sme mohli vedieť viac. Tlak verejnosti je silný,“ doplnil Bajan s tým, že najskôr sa samospráva rozhodne, kto ho postaví i to, kto ho bude prevádzkovať. Keď to bude jasné, príde s návrhom na zmenu rozpočtu mestskej časti. Podľa starostu by na cintorín potrebovali tisíce, nie desaťtisíce eur.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies