Talianske voľby sú v nedeľu. Podľa prieskumov to na maznanie s EÚ nevyzerá

NETKY.SK • 1 Marec 2018, 15:56 • 2 min
Talianske voľby sú v nedeľu. Podľa prieskumov to na maznanie s EÚ nevyzerá

Taliansko čakajú v nedeľu voľby do parlamentu a predvolebným prieskumom dominujú strany, ktoré sú kritické nielen k migrácii, ale aj k Európskej únii.

slovakia

left justify in out

Volebné zápolenie má troch hlavných účastníkov. Dvaja sa dajú označiť za protiestablišmentové, tretia je vládna stredo-ľavá aliancia, píše server Stredoevropan.cz.

 

Pravo-stredová koalícia zahrňujúca strany Forza Italia, Lega a dve menšie, pronárodné a prokresťanské strany, prieskumom dominuje. Je proti migrácii a sľubuje obrovské deportácie. Hlavnými postavami tejto koalície sú bývalý premiér Silvio Berlusconi, a šéf Ligy Matteo Salvini. Salvini sľubuje, že Taliansko prestane používať euro, od čoho predpokladá posilennie ekonomiky. Koalícia má v prieskumoch okolo 35 percent, na zostavenie vlády ich potrebuje 40.

 

Ďalším hráčom je Hnutie piatich hviezd. Keby sa brala do úvahy popularita jednotlivých strán, hnutie by bolo najsilnejšie. Nemá však žiadnych koaličných partnerov, preto na potrebných 40 percent nedosiahne. Starostka Ríma a členka Hnutia Virginia Raggi je ostro proti EÚ. Prieskumy strane prisudzujú 29 percent. Pre mnohých voličov je to voľba protestu proti súčasnému stavu.

 

Posledným hráčom je vládna stredo-ľavá koalícia, ktorá je viac vľavo ako v strede. Aj keď pritvrdila vo vzťahu k migrácii a stojí za dohodu s Lýbiou, ktorá viedla k zníženiu počtu migrantov z tejto krajiny, masovú migráciu si Taliani spojujú práve s touto koalíciou. Na rozdiel od mnohých ostatných strán je prounijná. Podľa pieskumov však na víťazstvo nádeje nemá.

 

Uvidíme, ako rozhodnú talianski voliči v nedeľu. 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies