Z bioplynovej stanice pri Zemplínskej Teplici uniká biomasa, dostala sa do potoka

NETKY.SK • 1 Marec 2018, 14:00 • 2 min
Z bioplynovej stanice pri Zemplínskej Teplici uniká biomasa, dostala sa do potoka

TREBIŠOV – Pri obci Zemplínska Teplica v okrese Trebišov došlo v stredu (28.2.) večer k úniku biomasy z miestnej bioplynovej stanice, ktorá sa dostala až na cestu a do potoka Teplica. TASR to potvrdila starostka obce Jozefína Uhaľová.

slovakia

left justify in out

"Došlo k technickému poškodeniu zariadenia bioplynovej stanice a následne z neho začala vytekať biomasa. Tá vyteká aj dnes v priekope popri ceste a, bohužiaľ, aj do potoka Teplica na hranici katastrov obcí Zemplínska Teplica a Egreš," uviedla starostka. Na mieste po oznámení zasahovali v stredu večer dobrovoľní i profesionálni hasiči, aj polícia. Podľa hasičov, ktorí boli na mieste zhruba od 18.30 h, došlo k úniku biomasy z dvoch zásobníkov v objeme 2,5 milióna litrov.

 

Prípadom sa zaoberá aj Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP), vo štvrtok sa v obci konalo pracovné stretnutie zainteresovaných strán. Súčasťou nápravných opatrení podľa starostky je vykopanie kanálu na odvedenie biomasy mimo cesty a potoka. Zapáchajúca látka podľa starostky nezasiahla intravilán obce. "Pre obec to nie je nejaké ohrozenie, lebo sa to nachádza pod našou obcou, aj ten zápach je cítiť len priamo na mieste," povedala. Na ceste je znížená rýchlosť pre autá vzhľadom na klzký povrch. Zasiahnutý je niekoľkostometrový úsek cesty, ktorý je posypovaný.

 

Voda v potoku, ktorý sa vlieva do riečky Chlmec, ja podľa starostky na pohľad znečistená, Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) z nej odoberá vzorky. Mieru znečistenia potoka biomasou, ktorá zahŕňa siláž a je vstupným produktom na výrobu bioplynu, nevedela Uhaľová posúdiť. Podľa informácie zo SIŽP sa v prípade bude postupovať podľa vodného zákona, pričom šetrenie v danej veci stále prebieha.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies