Štefanec je za vznikom nového výboru EP, ktorý sa má venovať Kuciakovým kauzám

NETKY.SK • 1 Marec 2018, 13:50 • 2 min
Štefanec je za vznikom nového výboru EP, ktorý sa má venovať Kuciakovým kauzám

BRUSEL - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok v rámci plenárneho zasadnutia v Bruseli odobrili vznik nového pracovného výboru, za ktorým stojí slovenský europoslanec Ivan Štefanec (KDH) a jeho český kolega Luděk Niedermayer. Obaja sú z frakcie Európskej ľudovej strany (EĽS).

slovakia

left justify in out

Štefanec v rozhovore pre TASR upozornil, že cieľom novovzniknutého Výboru pre finančné zločiny a daňové podvody, ktorý nadväzuje na prácu kolegov z výborov na vyšetrovanie káuz známych ako Panama Papers a Paradise Papers (TAXE1 a TAXE2), bude vyšetrovať všetky daňové úniky na území EÚ. Upozornil, že výber daní je v Únii stále veľkým problémom, čo platí aj pre Slovensko, najmä v oblasti výberu dane z pridanej hodnoty. Jedným zo zámerov výboru je navrhnúť európsku legislatívu, ktorá by zabránila daňovým únikom.

 

Slovenský europoslanec spresnil, že EP rešpektuje suverenitu členských štátov Únie v daňovej oblasti, zároveň však podporuje opatrenia na výmenu informácií, čiže aby daňové úrady komunikovali medzi sebou, odhaľovali diery v systéme, ktoré využívajú podvodníci, a aby podnikatelia boli donútení správať sa čestne a platiť dane zo zisku tam, kde ten zisk vytvorili.

 

Štefanec priznal, že za vytvorením nového výboru je aj vražda slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, lebo Kuciak pracoval na prípadoch spojených s daňovými podvodmi. "Pozorne sledujem vyšetrovanie a verím, že orgány činné v trestnom konaní sa dopátrajú pravdy. Na druhej strane, by som chcel pomôcť k odhaleniu pravdy tým, že budeme aj v Európskom parlamente pokračovať v práci Jána Kuciaka. Preto sme navrhli, aby sa agenda tohto výboru zaoberala aj prípadmi daňových podvodov, na ktorých pracoval zavraždený Kuciak," opísal situáciu Štefanec.

 

Podľa jeho slov by nový výbor mal mať 15 členov a 15 náhradníkov. O jeho zložení sa rozhodne v najbližších hodinách, pričom každá politická frakcia v EP môže navrhnúť svojich zástupcov. Členovia majú nadviazať na vyšetrovacie úsilie poslancov z TAXE1 a TAXE2 - výborov z rokov 2015 a 2016, ktoré mali iba jednoročný mandát. Rozdielom je to, že sa chce venovať aktuálnym kauzám vnútri EÚ a riešiť problémy tam, kde vznikajú.

 

Štefanec s odkazom na vyšetrovanie Kuciakových korupčných káuz upozornil, že europoslanci z nového výboru majú právo vyžiadať si všetky podklady od slovenských daňových orgánov a vylúčené nie sú ani osobné návštevy europoslancov na Slovensku. "Nesmieme dopustiť, aby pravda bola zadupaná. Svojou prácou v Európskom parlamente si chceme uctiť pamiatku dvoch mladých zavraždených ľudí. Musíme robiť všetko pre to, aby slušní ľudia mali navrch," odkázal poslanec.

 

Štefanec zároveň pripomenul, že poslanci EP porovnávajú vraždu slovenského novinára s vlaňajšou vraždou maltskej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej, ktorá takisto vyšetrovala korupciu na najvyšších vládnych miestach, a nevylúčil, že nový výbor sa bude zaoberať aj situáciou na Malte.

 

img

Zavraždený novinár Ján Kuciak a jeho priateľka Martina Kušnírová

Foto: Facebook



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona