Protimonopolný úrad prešetruje Hornonitrianske bane, mali zneužívať dominantné postavenie na trhu

NETKY.SK • 1 Marec 2018, 11:56 • 2 min
Protimonopolný úrad prešetruje Hornonitrianske bane, mali zneužívať dominantné postavenie na trhu

PRIEVIDZA - Protimonopolný úrad (PMÚ) SR sa zaoberá podnetom Kúpeľov Bojnice ohľadom údajného zneužívania dominantného postavenia na trhu Hornonitrianskymi baňami Prievidza (HBP).

slovakia

left justify in out

V tejto súvislosti otvoril prešetrovanie na trhu, potvrdila pre TASR hovorkyňa PMÚ Adriana Oľšavská. "Vzhľadom na to, že toto prešetrovanie stále prebieha, úrad v tejto fáze neuvádza ďalšie podrobnosti k tejto veci," uviedla ďalej Oľšavská.

 

Podnet na údajné zneužívanie dominantného postavenia HBP na trhu podali Kúpele Bojnice ešte vlani začiatkom júla. Upozornili v ňom na podozrenia, že HBP zneužívajú svoju pozíciu na trhu a "málo výhrevné uhlie predávajú za premrštené ceny", pričom elektrinu z tohto uhlia preplácajú všetci slovenskí občania. Rozširovanie ťažby môže podľa nich navyše vážne ohroziť existenciu samotných kúpeľov aj turistického ruchu v regióne.

 

"Ak bane rozšíria svoju ťažbu, skončili sme. Do šácht, ktoré sa nanovo vyrúbu, sa prepadnú naše horúce žriedla a prídeme o vodu, ako sa to stalo kúpeľom v Poľsku. Dopady na životné prostredie môžu byť devastačné," povedal vtedy predseda predstavenstva a generálny riaditeľ bojnických kúpeľov Slavomír Eliaš.

 

V podaní na PMÚ SR kúpele ďalej okrem iného skonštatovali, že HBP má dominantný podiel na trhu domáceho uhlia, viac ako 94 %, čo potvrdzuje aj ich výročná správa. V porovnaní s ôsmimi európskymi krajinami cena predávaného uhlia HBP tiež podľa nich výrazne prevyšuje priemery v okolitých krajinách.

 

HBP sa voči tvrdeniam bojnických kúpeľov vtedy ohradili a označili ich za nepravdivé s tým, že účelovo manipulujú verejnú mienku a poškodzujú obchodné meno spoločnosti. "Rovnako ako vo všetkých ostatných oblastiach, aj v prípade pravidiel ochrany hospodárskej súťaže Hornonitrianske bane Prievidza konajú a postupujú v súlade so súťažnými predpismi a tieto pri svojej obchodnej činnosti plne rešpektujú," vyhlásila vlani v júli hovorkyňa HBP Adriana Siváková.

 

To, že domáce hnedé uhlie a lignit má na slovenskom trhu s fosílnymi palivami monopol, respektíve dominantné postavenie, je podľa jej tvrdenia vymyslená dezinformácia, čo majú dokazovať vyhodnotenia Štatistického úradu SR o trhu s uhlím, ako i údaje o výrobe elektriny v Elektrárni Nováky a elektriny dovezenej zo zahraničia.

 

Ako ďalej zdôraznila Siváková, všetky pravidlá platné pre ochranu prírodných liečivých zdrojov v Bojniciach HBP dodržiavajú a v mnohých prípadoch vykonávajú činnosti nad rámec určených zákonných povinností. Ťažba uhlia v 12. poli ťažobného úseku Nováky, ako tvrdí, nemôže a nebude mať vplyv na bojnické liečivé vody.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies