Nie je nič také ako nešťastný koniec

NETKY.SK • 5 Máj 2020, 06:30 • 2 min
Nie je nič také ako nešťastný koniec

Koniec niečoho je taký definitívny.

slovakia

left justify in out

Je to naozaj tak?
Keď sa niečo uzatvorí, človek nadobúda pocit, že nič viac sa do príbehu nezmestí. Nič prevratné sa nezmení. Existuje ale naozaj nejaký koniec?


A aj keď je tento článok prioritne zameraný na knihu, dá sa to pokojne aplikovať na život ako taký. Veď to, že román odznel a dotočila sa posledná strana, neznamená, že sa všetko vypovedalo. Hrdina neprestal byť uzamknutý vo svete literatúry len preto, že mu autor prisúdil nájdenie šťastia. Myslím si, že v knihe, rovnako ako aj v tej najreálnejšej realite, nie je iba jeden koniec. A som presvedčená, že nič také ako nešťastný záver nie je.

 

Úplne šťastný
Asi by sa dalo povedať tisíc viet o tom, kedy sa kniha skončí skutočne šťastne. Ale akási všeobecná myšlienka vychádza z toho, že:
1. Hrdina si okúsi nejaký vývoj a zo ženy sebeckej sa napokon stane taká, čo nezištne pomáha a miluje zdravo a intenzívne.
2. Bude láska, svadba a manželstvo. Nech sa odohralo akékoľvek príkorie, v poslednej kapitole by malo nasledovať vyznanie hodné básnika. Sľúbi sa nehynúca vernosť, nekonečná oddanosť a spojenie také hlboké, že ho len smrť zničí.
3. Zázrak sa dostaví vtedy, keď ho človek najmenej očakáva. Choroba buď nikdy naozaj nebola, alebo sa len tak vyliečila. Nedorozumenie, ktoré lámalo srdce, sa napraví. A odpustí sa všetko, aj tá najstrašnejšia krivda.
Čitateľ knihu odkladá, usmieva sa a dúfa, že k nemu bude Boh tiež tak milosrdný, aby mal to, o čom sa dočítal.

 

Knižný TIP

 

Neúplný
Horšie je to, ak sa kniha skončí tak, že sa niečo nechalo otvorené. Je to akási trinásta komnata. Čo sa skrýva za dverami? Aké je tajomstvo, ktoré sa nikto nemá dozvedieť?


Nie každý je nadšený z čítania takého titulu, pre mňa je to však balzam na dušu. Kedykoľvek sa mi podobné dielo dostane do rúk, necítim sa tak bezmocne a viem, že je správne nevyrieknuť každé slovo. Možno je niečo lepšie nevidieť, možno je to tak krajšie. Veď keby bol život otvorený a čitateľný tak, že by nič neprekvapilo a nič by neostalo uzamknuté len v duši, azda by niečo nebolo v poriadku.


Je to nevyriešená hádanka, ale je lepšie sa sústrediť na to, čo je známe. Ak sa totiž niečo nevypovedalo, pravdepodobne to malo navždy blúdiť len v srdci.


Knižný TIP
 

Nešťastie
Áno, nešťastný koniec je tiež súčasťou knižného bludiska. Hrdina alebo niekto jemu blízky zomrie. Láska je nenaplnená. Sľub sa porušil.


A aj keď na prvý pohľad je dráma taká čierna a temná, že cez ňu nič neprenikne, je aj tam šťastie. Ten, kto tvrdí, že šťastie spočíva v tom, ak má človek presne to, čo chce a ak sa mu podarí čokoľvek, na čo jeho ruka siahne, ten sa mýli.
Šťastie je vidieť princa v tvári zvieraťa. Je to poučenie sa zo smrti tak, že žitie viac zachutí. Je to tisíc pádov, ale tisíc a jeden zdvihnutí sa. Je to naučiť sa opäť milovať so zlomeným srdcom. Je to nezmazanie bolesti, ale spomínanie s úsmevom. Je to...

 

Knižný TIP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona