V Lotyšsku sa postaral o rozruch stratený dron

NETKY.SK • 5 Máj 2020, 16:47 • 2 min
V Lotyšsku sa postaral o rozruch stratený dron

RIGA - Lotyšské úrady pátrajú po drone, ktorý sa cez víkend stratil počas letu, pričom preň museli obmedziť aj leteckú dopravu. Dvadsaťšesťkilogramový stroj podľa nich pravdepodobne už pristál, no mal palivo až na takmer štyri dni letu.

slovakia

left justify in out

Výzva pre verejnosť 

V súčasnej dobe je veľmi otázne, či už naozaj pristál, alebo v horšom prípade, poletuje po krajine. Úrady preto vyzvali verejnosť, aby sa v prípade spozorovania bezpilotného lietadla ozvali pátraciemu a záchrannému centru.

 

Rozmery lietajúceho stroja 
Nevojenský dron patrí miestnemu výrobcovi bezpilotných lietadiel, ktorý nechcel byť menovaný. Stroj je 3,5 metra dlhý a 5,5 metra široký, pričom dosahuje rýchlosť 70 km/h. Stratil sa počas testovacieho letu, keď s ním firma stratila kontakt a následne ho už nedokázala ho lokalizovať. Dron vzlietol v sobotu. Mal pritom palivo na 90 hodín, čiže ak by stále lietal, malo by sa vyčerpať v dnešných hodinách okolo 19:10 miestneho času. Naposledy ho videli letieť vo výške zhruba 200 m.n.m.

 

img

 

Zákaz letov nízko nad zemou 
Na stratený dron upozornili ministerstvo dopravy aj armádu. Letecký úrad vydal pred týmto strojom varovanie a zakázal lety vo výške pod šesť kilometrov, kým po ňom pátrajú. V pondelok večer úrad uviedol, že je čoraz pravdepodobnejšie, že dron už nie je vo vzduchu, stále však po ňom pátralo niekoľko lietadiel.

 

img


V súvislosti s dronom dostali úrady viacero tipov od verejnosti, no žiaden sa nepotvrdil. Rovnako nehlásia neznáme lietajúce objekty zo vzdušného priestoru susedných krajín.

 

Presmerovanie 
Hoci je letecká doprava pre pandémiu koronavírusu slabá, stratený dron spôsobil problémy medzinárodnému letisku v Rige, nad ktorými preň uzavreli vzdušný priestor. Zmiznutie dronu tiež viedlo k presmerovaniu letu z Číny do estónskeho Tallinnu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies