Dnešné výročie smrti M. R. Štefánika si uctili viaceré politické elity

NETKY.SK • 4 Máj 2020, 15:35 • 2 min
Dnešné výročie smrti M. R. Štefánika si uctili viaceré politické elity

BRATISLAVA - Pri príležitosti 101. výročia tragického úmrtia generála Milana Rastislava Štefánika si dnes predstavitelia rezortu obrany uctili jeho pamiatku počas pietnej spomienky na nábreží Dunaja v Bratislave a pri Mohyle M. R. Štefánika na Bradle.

slovakia

left justify in out

Dvaja ministri aj frncúzsky veľvyslanec 

Vzdať hold jednej z najvýznamnejších osobností novodobých slovenských dejín prišli do Brezovej pod Bradlom minister obrany Jaroslav Naď, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský, náčelník Generálneho štábu OS SR gen. Daniel Zmeko a francúzsky veľvyslanec Christophe Léonzi. V Bratislave sa na pietnej spomienke zúčastnil aj štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marian Majer.

 

img

 

Naď o Štefánikovi 
Minister obrany Jaroslav Naď vyzdvihol dôležitosť spomienkových podujatí, vďaka ktorým sa o významných osobnostiach slovenských dejín, ako aj o vojenskej histórii Slovenska môže dozvedieť viac aj súčasná generácia. "Odkaz a dielo generála M. R. Štefánika má nadčasový charakter, pretože v myšlienkach, ktoré presadzoval, môžeme aj v súčasnosti nájsť dôležité posolstvo, a to hodnoty demokracie a slobody," uviedol šéf rezortu obrany. Ako ďalej doplnil, gen. M. R. Štefánik bol astronómom, pilotom, diplomatom, francúzskym generálom, a tiež organizátorom česko-slovenských légií a bojovníkom za vznik samostatného štátu Čechov a Slovákov.

 

img

 

Zásluha pri vzniku odboja 
Medzi najväčšie zásluhy gen. Milana Rastislava Štefánika patrí jeho kľúčová úloha pri formovaní československého zahraničného odboja počas 1. svetovej vojny, čím sa zároveň významne pričinil o vznik prvého spoločného štátu Čechov a Slovákov. Zahynul v nedeľu ráno 4. mája 1919, keď sa jeho lietadlo zrútilo neďaleko Ivanky pri Dunaji.

 

 

Prítomná aj prezidentka SR 
"Prišla som si na miesto tragédie pripomenúť jednu z najväčších osobností Slovenska – Milana Rastislava Štefánika. Myslím, že je pre nás nesmierne dôležité, pre našu prítomnosť aj budúcnosť, pripomínať si veľkú osobnosť našich dejín," uviedla prezidentka s tým, že Štefánik bol veľmi komplexná a vzdelaná osobnosť, ktorá sa preukázala nielen svojím rozhľadom, ale aj obrovskou odvahou a najmä tým, že sa zaslúžila o vznik Československej republiky.

 

img

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies