Aké dopady na vaše zdravie môže mať používanie plynového sporáku?

NETKY.SK • 5 Máj 2020, 15:21 • 2 min
Aké dopady na vaše zdravie môže mať používanie plynového sporáku?

Plynové sporáky vystavujú ľudí dva až päťnásobne vyššej úrovni znečistenia vzduchu v porovnaní s exteriérom. Nová štúdia tvrdí, že regulačné úrady vedia o tomto probléme, no nestanovili žiadne obmedzenia týkajúce sa kvality vzduchu v interiéri, ktorá sa najmä v období pandémie, keď je množstvo ľudí zatvorených doma, ešte zhorší.

slovakia

left justify in out

Čím starší plynový sporák, tým je toxínov vo vzduchu viac 

Znečistenie pritom dosahuje úroveň, ktorú by v prípade exteriérového vzduchu považovali za nelegálnu. Približne tretina amerických domácností varí prevažne na plynových zariadeniach, ktoré vylučujú oxid dusičitý a oxid uhličitý, a to okrem iných častíc, ktoré produkujú všetky typy sporákov. Staršie, nedostatočne udržiavanú sporáky, pritom znečisťujú ovzdušie ešte viac, pričom rizikovým je aj oxid uhoľnatý.

 

img

 

Astma u detí 
Aj krátky kontakt s oxidom dusičitým výrazne zvyšuje riziko astmy u detí. Analýza preukázala, že deti v domácnostiach s plynovými sporákmi majú o 42 % vyššiu šancu dostať astmu. Iný výskum z Austrálie zas pripisuje vznik astmy u 12,3 % detí plynovým sporákom.

 

img

 

Vystavenie sa nebezpečným plynom 

Oxid dusičitý zhoršuje chronickú obštrukčnú chorobu pľúc a môže byť spojený so srdcovými problémami, cukrovkou a rakovinou. Otrava oxidom uhoľnatým zas môže spôsobiť bolesť hlavy, nevoľnosť, rýchly srdcový rytmus, zástavu srdca i smrť.

 

Rady 
Experti tvrdia, že najlepšie riešenie je prechod na elektrický sporák. Situáciu môže zlepšiť aj varenie na zadných horákoch, pri otvorenom okne, používať odsávače pár, čističe vzduchu s HEPA filtrom či nainštalovanie detektoru oxidu uhoľnatého.

 

img

 

Problém v USA 
Znečistenie vnútorného ovzdušia sa dotýka viac chudobných Američanov či tých, ktorí majú inú ako bielu farbu pleti. Dôvodom je, že sú často vystavení aj olovu, ortuti, diaľniciam či priemyselným parkom. Uviedol to kalifornský patológ Robert Gould, ktorý podrobne skúmal štúdiu. "Do tohto problému potrebujeme investovať. Je súčasťou plánu na ochranu najmä našej najviac zraniteľnej časti populácie," dodal.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies