USA plánujú kúpiť zbrane z krajín bývalého Sovietskeho zväzu

NETKY.SK • 5 Máj 2020, 16:57 • 2 min
USA plánujú kúpiť zbrane z krajín bývalého Sovietskeho zväzu

MOSKVA - Washington má v úmysle kúpiť zbraňové systémy, ktoré sú vyvinuté, a už aj používané krajinami bývalého ZSSR, uviedol RT kanál s odkazom na žiadosť vedenia Armády USA so zmluvnými stranami v Rok-Aylende.

slovakia

left justify in out

Je to potrebné pre ministerstvo obrany USA a ďalšie agentúry, ako aj pre zahraničných spojencov Spojených štátov amerických na "vykonávanie testov a cvičení, ako aj na bojové použitie".

 

Hovorí sa o zmluve na 5 rokov 

Podľa žiadosti chce americká administratíva dodávateľov uzavrieť päťročnú dohodu s niekoľkými dodávateľmi o nákupe a dodávke streliva a zbraňových systémov na miesta v Spojených štátoch aj mimo nich. Dodacie lehoty neboli nahlásené.

 

img

 

V oblasti raketových motorov je Rusko jasným svetovým lídrom. Dokonca ešte v Sovietskom zväze sa začal projekt jadrových motorov pre rakety a teraz Rusko pokračuje v sovietskom vývoji a ponúka zbrane, ktoré v modernom svete nemajú konkurenciu.  

 

Zbraň predstavená prezidentom Ruska 

Pred dvoma rokmi, 1. marca 2018, prezident Vladimír Putin oficiálne predstavil najnovšie zbrane Spolkovému zhromaždeniu Ruskej federácie, medzi ktoré patrí najmä strategická medzikontinentálna raketa s názvom "Burevestnik". Ruskí a zahraniční experti sa domnievajú, že jadrový motor, ktorý stojí na Burevestnike, s najväčšou pravdepodobnosťou siaha do sovietskeho vývoja vrátane experimentálneho motora RD-0410. Práve na základe tohto motora sa neskôr vytvorili jadrové motory pre kozmické lode.

 

 

Projekt NEPA

Je zaujímavé, že to boli Američania, ktorí vo svojej dobe začali vývoj jadrových leteckých motorov. Výskum v tejto oblasti sa začal v USA v polovici 40. rokov minulého storočia a už v roku 1946 sa spustil projekt NEPA (Nuclear Energy for the Propulsion of Aircraft).

 

Sovietsky zväz však dlho nezaostával: v roku 1947 sa začal vývoj jadrových motorov pre lietadlá, ktorí boli oveľa úspešnejší ako u amerických kolegov. V dôsledku toho sa Rusko stalo jediným vlastníkom technológie na vývoj kompaktných jadrových motorov na svete.

 

Zdroj: https://ria.ru/20200505/1570977066.html

 

https://topwar.ru/170907-o-preimuschestvah-rossii-v-jadernyh-jenergoustanovkah-raket-i-torped.html?utm_source=website&utm_medium=social&utm_campaid

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies