Letná dovolenka v Chorvátsku? Počkáme si na verdikt ministerstva zahraničných vecí

NETKY.SK • 4 Máj 2020, 20:45 • 2 min
Letná dovolenka v Chorvátsku? Počkáme si na verdikt ministerstva zahraničných vecí

Tohtoročná letná sezóna je neistá. Ešte pred pandémiou sa čakalo, že cestovný ruch tento rok prekoná minuloročný rekord. A hoci sa dá počítať s tím, že viacerí sa rozhodnú pre dovolenku na Slovensku namiesto cestovania do zahraničia, stále čakáme čo sa bude diať.

slovakia

left justify in out

Naše ministerstvo zahraničných vecí bude možnosti cestovania koordinovať s okolitými krajinami. Slováci sa tak možno letných dovoleniek pri Jadrane nebudú musieť vzdať. 

 

Chorvátsko plánuje v lete otvoriť prístavy a niektoré kempy aj hotely na odľahlejších miestach, aby turistická sezóna priniesla aspoň nejaké tržby.

 

"Mierne zotavenie by mohlo začať v týchto troch cielených oblastiach, ktoré môžu ponúknuť určitú izoláciu a súkromie," povedal minister turistiky Gari Cappelli. "Zvažujeme tiež, že povolíme prísť cudzincom, ktorí tu vlastnia nehnuteľnosť alebo jachtu," dodal.

 


Najviac sa očakáva Slovincov
Chorvátsky minister pre cestovný ruch čaká najviac turistov z Rakúska, Slovenska a Maďarska, a najmä od tých občanov spomínaných krajín, ktorí v krajine majú vlastnú loď alebo dom. Tí tiež podľa Cappelliho zrejme budú prvými zahraničnými návštevníkmi Chorvátska po koronavírusovej kríze.

 

Akékoľvek uvoľnenie reštrikcií povedie najprv k prílivu turistov zo susedného Slovinska, ktorí sú medzi zahraničnými vlastníkmi nehnuteľností najviac zastúpení, uviedla agentúra Bloomberg. Každý rok sa ich na chorvátske pláže vydá cez milión, zhruba 100-tisíc Slovincov v Chorvátsku má vlastnú nehnuteľnosť.

 

Cappelli je aj hrdý na to, že jeho krajina "vysiela dobré signály zo zdravotníckeho systému". "Krajina zaviedla tie najprísnejšie opatrenia, ale aj najbezpečnejšie," dodal.

 

Chorvátsko si vedie dobre
Chorvátsko zatiaľ oznámilo 33 úmrtí spojených s koronavírusom, čo je v prepočte na obyvateľa jeden z najlepších výsledkov v Európe. Ak sa počet nakazených bude ďalej znižovať, vláda by mohla niektoré opatrenia zmierniť.

 

Tento balkánsky štát v marci zatvoril hranice a okrem členov záchranných a vedeckých tímov do Chorvátska nemôžu cudzinci.

 

Podniky sú s výnimkou tých, ktoré sú nevyhnutné pre chod krajiny, zatvorené a Chorváti sa môžu pohybovať len v mieste bydliska.

 

V Chorvátsku, ktoré má 4,2 milióna obyvateľov, sa turistický ruch na hrubom domácom produkte (HDP) podieľa asi 20 percentami, čo je najviac v Európe. Tržby z turizmu v minulých rokoch rekordne stúpali, vlani predstavovali zhruba desať miliárd eur. Minister Cappelli uviedol, že tento rok očakáva zníženie týchto tržieb o tri štvrtiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies