Náhody neexistujú

NETKY.SK • 6 Máj 2020, 06:33 • 2 min
Náhody neexistujú

Ak sa niekto nachádza v trápení a osoba jemu blízka pátra po slovách útechy, nie je neobvyklé vravievať istú vetu. Všetko sa deje z nejakého dôvodu.

slovakia

left justify in out

Je to hlbšie
S čímkoľvek sa človek stretáva, má to mať nejaký hlbší význam. A hoci je to veta, ktorá by sa dala zaradiť do skupiny najväčších klišé fráz, aké vôbec existujú, je na nej niečo upokojujúce. Dáva to trochu menší priebeh bolesti a väčší rozbeh pokoju. Je to totiž tak, že ak náhoda nie je, potom je vyšší zámer, je to potom príbeh, ktorý možno spočiatku nedáva zmysel, ale na konci sa ukáže jeho skutočná a navyše aj krásna tvár.

 

Definícia náhody
Náhoda môže slúžiť ako dobrá výhovorka. Je ľahšie spoľahnúť sa na ňu, je lepšie nezamýšľať sa a zavaliť ju bremenom. Je to jej vina. Bola to jej zodpovednosť, že sa človek ocitol v nesprávnom čase na nesprávnom mieste. Bola to jej chyba, že sa rozhodlo nerozumne. Bol to jej nedostatok, že...

 

Truhla
Kedysi, keď vzťah stvorenia s Bohom bol ešte len na začiatku, keď ešte nebol zhotovený nijaký chrám a viera sa nepraktizovala spôsobom, na aký je zvyknutý súčasník, existovala truhla Hospodinova. Vlastnil ju Izraelský národ a ona symbolizovala prítomnosť Boha v strede ľudu. Nesmela byť uložená hocikde a ani sa s ňou nemohlo zaobchádzať bez rozmyslu. Vyžadovala si úctu.

 

Odcudzenie
V tom čase nebolo neobvyklé viesť nejakú bojovú výpravu. Nepriateľská krajina sa vyhranila voči vyvolenému národu, a tak vznikala nejedna bitka. Filištínsky ľud patril k nepriateľom, jeho prioritou bolo zničiť Izrael a vyhladiť ho z povrchu zeme. Vzájomný konflikt zašiel priďaleko a to vďaka odcudzeniu truhly Hospodinovej. Filištínci si ju vzali, prenášali a ani len nemali potuchy, ako hlboko ich to zasiahne. Boh nemlčal a dal nepriateľovi na známosť, že sa dopustil neúcty voči najvyššiemu a že by sa mal spamätať a vrátiť to, čo nie je jeho.

 

Náhoda alebo nie
Krajina trpela, ale nechcela si priznať, že by to mohol byť zásah pochádzajúci od Boha. Preto sa poradilo a dohodou sa uznieslo na tom, že sa vykoná test. Výsledok napovie, či je terajšie nešťastie len náhoda alebo je to skutočne Boh, čo sa ozval z neba.


Myslím, že nie je potrebné hovoriť, ako sa skúška skončila. Avšak pre úplné spresnenie nech je celkom zrejmé, že náhoda to nebola.

 

Prečo?
Keď Filištínsky národ skúmal, či je situácia zhluk niekoľkých náhod a či nie, robil tak úmyselne. Bolo by jednoduchšie, ak by naozaj náhoda dýchala a dalo by sa o ňu oprieť. Znamenalo by to, že sa nemusí nič podniknúť, že sa nemá nič vrátiť a nie je nutné pokoriť sa. Keď sa však preukázalo, že Boh nemá v rukáve nič nepremyslené, bol to dôvod striasť sa truhly. Život sa zmenil. Do nepriateľskej zóny sa dostalo oslobodenie, Izrael získal opäť Božiu prítomnosť a vyriešilo sa aj to, čo sa zdalo byť nevyriešiteľné. Trvalo to dlho, bola to neradosť a nepriateľ dlho nerobil nič. Ale nebol to koniec príbehu.

 

Nič
Ak nič nie je náhoda a ono to tak je,
potom sa nikto nezrodil omylom,
potom nijaký človek neprešiel ponad srdce zhodou okolností,
potom sa dá aj z trýzne vyťažiť niečo dobré.
Lebo to má zmysel. Boh má plán.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies